След като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев иска

...
След като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев иска
Коментари Харесай

Президентството за питането на Гешев: Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията

След като стана ясно, че основният прокурор Иван Гешев желае от Конституционния съд да разтълкува съответни текстове от Върховния закон, касаещи имунитета на президента, от ”Дондуков ” 2 излязоха с позиция по тематиката. ”След като основният прокурор е сезирал Конституционния съд, чакаме развиване по формираното дело. Само Конституционният съд може да пояснява Конституцията “, показват президентството.
От документ, оповестен на уеб страницата на прокуратурата, стана ясно, че обвинител №1 се интересува от точната формулировка на понятието " държавна измяна ". Гешев пита висшите съдии и за метода, по който проверяващите би трябвало да действат, в случай че открият, че президентът може да е направил закононарушение.

В тази връзка основният прокурор насочва и шест въпроса до Конституционен съд. От държавното обвиняване питат и дали маркираната в главния закон " държавна измяна " се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел " Измяна ", глава " Престъпления срещу Републиката ", както и каква е разликата сред " държавна измяна " и " нарушаване на Конституцията " и какви са условията за типа и мащаба на закононарушението.

В настояването се пита още дали е законосъобразно да се правят инспекции от държавните органи и да се образуват наказателни производства, ако има признаци за закононарушение, осъществено от президента или вицепрезидента и надлежно - дали данни за съпричастност на някой от двамата са съображение за преустановяване или прекъсване на цялото следствие.

Искането на Гешев е без дата. Освен това не излиза наяве каква е повода за него и за какво е належащо висшите магистрати да се произнасят по него. Конституционният съд към този момент е образувал дело по настояването, а за арбитър докладчик е избрана Мариана Карагьозова-Финкова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР