След като стана известна датата, на която ще се гласува

...
След като стана известна датата, на която ще се гласува
Коментари Харесай

Анализ на възможните коалиции преди изборите в Косово

След като стана известна датата, на която ще се гласоподава за разформироване на косовския парламент /22 август/, питахме познавачи на политическата обстановка в Косово има ли опция за основаване на предизборни обединения и какви биха могли да бъдат целите на новото държавно управление.

Повечето считат, че на Косово му е належащо ново държавно управление, с цел да посвети повече внимание на външнополитическите въпроси, предава Радио и телевизия Косово 2.

Политическите партии най-вероятно ще вземат участие независимо в изборите, счита политологът Любомир Станойкович, който чака основаването на обединения след изборите.

Станойкович е на мнение, че след идните парламентарни избори ще има нов министър председател, който ще поведе Косово в друга посока, най-много по пътя на евроатлантическите интеграции.

" Например имаме 100-процентни мита, въведени от държавното управление на Косово, а това непосредствено опонира на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, което Косово реализира с Европейски Съюз, а те не го съблюдават. Ако не се съблюдава, а те желаят да вървят към Европейски Съюз, мисля, че това е огромна крачка обратно, тъй като такива решения не водят напред Косово. След това имаме отвод от признание на независимостта на Косово от страна на някои незначителни държа

ви, имаме обстановка Косово да влиза по-бавно в някои доста основни интернационалните организации и всичко това са индикатори, че интернационалната общественост последователно обръща внимание на това, че Косово не играе по разпоредбите, избрани от интернационалната общественост ", заключава Станойкович.

Директорът на Фонда за етнически връзки Душан Янич акцентира, че това, че има опция изборите да се състоят едвам при започване на октомври, няма огромно значение, само че както сподели, най-важно е да се стигне до по-стабилно делене на властта, на първо място вътре в косовските политически партии, до момента в който съгласно него Белград ще въздейства на това дали Сръбска листа ще взе участие като една единица или като две единици в изборите, което ще дефинира по-нататъшния ход на разговора.

" С такива взаимоотношения и съмнение е мъчно. Естествено, би трябвало да чакаме след изборите да се сложи въпросът за премиера и възможната му промяна може да има косвено въздействие върху разговора, само че това е въпрос за Народното събрание. Така че действително трябваше да чакаме разговорът да се възобнови преди края на годината, а и поради изборите в Сърбия се слага въпросът ще се реализира ли нещо съществено до идната година. Това, което може да се реализира в този момент, а това може да го направи и служебно държавно управление, е заледяване на митата и начало на основаване на атмосфера за разговор, което е доста по-важно, в сравнение с да се бърза. Следователно е доста по-важно да се избегнат нови провокации за сигурността и спорове, да се образува одобрено от народа ново ръководство, да се решат взаимоотношенията в ръководещата коалиция, по-късно и в Сърбия, и тогава да се отиде на избори ", прави оценка Янич.

Анализаторът Мазлюм Баралиу обаче счита, че има късмет за основаване на предизборни обединения на идните избори и идната власт би трябвало по-сериозно и по-подготвено да подходи към договарянията със Сърбия.

" Диалогът е нужен, само че зависи от тези, които ще дойдат на власт. Очевидно е че тази коалиция, това държавно управление нямаше нито тактика, нито благосклонност да поеме държавническа отговорност и да води този разговор според конституцията и законите, а го остави на някого другиго, заради което имаше последствия и застой. Мисля, че едно отговорно държавно управление, което ще бъде образувано след изборите, ще би трябвало първо да съгласува стратегии, т.е. да направи единна тактика, която да бъде приложена и на процедура, а освен да се води на хартия ", счита Баралиу.

Лидерът на Демократичнкия съюз на Косово /ДСК/ към този момент заяви, че неговата партия най-вероятно ще взе участие самвостоятелно в изборите. Той удостовери също, че ДСК няма да предложи претендент за министър председател, въпреки медиите да спекулират, че това би могла да бъде депутатката Вьоса Османи. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР