След като срещата между протестиращите енергетици и миньори, синдикатите и

...
След като срещата между протестиращите енергетици и миньори, синдикатите и
Коментари Харесай

Денков призова миньорите за преговори

След като срещата сред протестиращите енергетици и миньори, синдикатите и министър председателят Николай Денков не се състоя, на брифинг, акад. Денков изрично съобщи, че няма да има дати за затваряне на съответни въглищни централи.

“Ще подсигурим нужните базови мощности най-малко до 2038 година, с цел да подсигуряваме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по промяна най-малко още 5-10 години след затварянето. Има опция за основаване на държавен оператор за преработка на въглищните райони, който може да обезпечи претовареност и да приготви обществени терени за развиване на нови стопански действия. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, с цел да може на тяхно място да има поля и гори, държавното дружество ще конвертира други площи, подобаващи за индустриална активност ”, разкри той.

И добави, че то няма да извършва функционалностите на мините, а работата му ще е координирана и в съдействие с тях, с цел да няма конкуренция.

“Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните проекти не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лв. във въглищните райони посредством няколко разнообразни европейски стратегии. Няма да има решения с митинги и блокади, с волно или несъзнателно поддържане на политически упоритости. Няма решения и като се блокира всекидневието на жителите. Да стартираме договаряния, с цел да работим дружно по въпросите, които вълнуват миньорите и енергетиците. Това съобщи министър председателят Николай Денков. Той провежда среща в Министерския съвет с протестиращите енергетици и миньори, на която никой техен представител не се яви ”, съобщи Денков.

Според него ще бъдат обезпечени обезщетения на служащите, поискали да изоставен бранша, посредством национална стратегия.

“Стандартните в другите страни са 24 заплати, обсъждаме вид и за 36. Ще се работи сред кабинета и синдикатите. Работим по привличането на нови вложители. Само за 4 седмици държавното управление притегли компании, които са подготвени да вложат 3,5 милиарда лв. в насърчаване на нови промишлености за основаване на над 4300 работни места. Искаме да изготвим съглашение със синдикатите, с цел да се успокоят хората, че държавното управление не възнамерява да затвори централите. Започва правенето на проект за развиване на “Марица-изток ” като повсеместен комплекс, ще се търси присъединяване на обществените сътрудници ”, означи Денков. И посочи, че митингите се използват политически поради предизборната акция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР