След като споделиха опасенията си от загуба на поминъка си

...
След като споделиха опасенията си от загуба на поминъка си
Коментари Харесай

И бургаски рибари притеснени от ветрогенератори в морето

След като споделиха опасенията си от загуба на поминъка си поради проектозакона за ветрогенератори в морето , сходни терзания има и измежду сътрудниците си от Бургаска област . Те ги разясниха на работна среща с депутата от Политическа партия „ Възраждане “ Борис Аладжов и общинските съветници Мариян Иванов , Виктория Върбанова и Александър Койчев .

Въпреки че сегашните планове са „ перки “ да бъдат сложени в северната част на българското Черноморие, локалните риболовци се притесняват, че този развой може да стигне и до южното след това . В плана на закона е записано, че до момента в който не бъдат избрани предпочитани зони за разполагането на ветрогенераторите, всички зони се считат за неприоритетни . Това отваря малката врата за разширението на териториите, покрити с „ перки “, считат риболовци. Отделно, в член 21 е посочено, че обектът на концесията за вятърна електроцентрала включва и „ други спомагателни обекти и уреди, които са нужни и директно свързани с построяването и употребата “. Така умерено могат да ни вземат пристанищата за 30 години , с цел да обслужват посредством тях процеса, тормозят се риболовци.

Дори сходни уреди да бъдат построени единствено на север, това не значи, че те няма да повлияят на риболова и на юг , споделиха локалните. С слагането им е голяма вероятността да бъде изменена миграцията на пасажните риби и те да не стигнат до риболовните региони в Бургаско, а ние разчитаме доста на улова на сафрид, чернокоп и паламуд, разясниха риболовците.

Местните хора са обезпокоени и са подготвени и на митинги , в случай че този законопроект бъде гласуван.

„ В лицето на „ Възраждане “ срещате съидейници “ , показаха уредниците на срещата. Проблемите ще бъдат обсъждани на кръгла маса в София на 6 февруари, в която ще се включат и народните представители Коста Стоянов и Константина Петрова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР