След като Специализираната болница за инвазивна кардиология „Медика Кор“ напусна

...
След като Специализираната болница за инвазивна кардиология „Медика Кор“ напусна
Коментари Харесай

Във Враца става напечено: Поредна болница заплашена да спре работа завинаги! ДОКУМЕНТИ

След като Специализираната болница за инвазивна кардиология „ Медика Кор “ напусна Враца, МБАЛ „ Христо Ботев “ от месеци се „ гърчи “ поради липса на пари и напускащи експерти, в този момент следващо здравно заведение е застрашено да затвори порти вечно – МБАЛ „ Вива Медика “.

Болницата изпадна в затруднено състояние и на практика спря да приема пациенти откакто лабораторията, която трябваше да проработи на нейна територия, получи отвод за регистрация от РЗИ Враца. От „ Вива Медика “ обаче считат, че има нарушаване на разпоредбите и по тази причина са изпратили писма за подпомагане до президента, министър ръководителя, ръководителя на комисията по опазване на здравето към Народно събрание и още 27 виновни лица и институции.
Болницата изпадна в затруднено състояние и на практика спря да приема пациенти откакто лабораторията, която трябваше да проработи на нейна територия, получи отвод за регистрация от РЗИ Враца. От „ Вива Медика “ обаче считат, че има нарушаване на разпоредбите и по тази причина са изпратили писма за подпомагане до президента, министър ръководителя, ръководителя на комисията по опазване на здравето към Народно събрание и още 27 виновни лица и институции.

Писмо
Веднага на писмото са дали отговор от администрациите на президента Румен Радев и на Министерски съвет. От там са изпратили писма до Министерството на здравеопазването и персонално до министър Ананиев, с които се желае инспекция на случая с отхвърли за регистрация на втората база на лабораторията на МЦ „ Св.Ана “ на територията на МБАЛ „ Вива Медика “ във Враца. С казуса на болничното заведение е осведомен и омбудсмана на републиката Мая Манолова, която е поискала и персонална среща с управлението на „ Вива Медика “, заяви медицинския шеф доктор Соня Съботинова. По думите й Мая Манолова също се е заела с инспекция на законността на дейностите на РЗИ Враца. А ето и предисторията: МБАЛ „ Христо Ботев “ уведомява „ Вива Медика “, че няма да възобнови контракта им, въз основата на който дребната болница употребява лабораторията на държавната болница и заплаща услугите съгласно избрания ценоразпис.

Писмата
„ За да отговаряме на условията на медицинските стандарти, по които работим и на условията на НРД, ние предприехме единствената разрешена ни от Закона за лечебните заведения стъпка, а точно – сключихме контракт с извънболнична конструкция за реализиране на активност по клинична лаборатория на територията на болничното заведение “, изясни доктор Съботинова. За тази цел МЦ „ Св.Ана “ оборудва помещение на територията на МБАЛ „ Вива Медика “ и сътвори организация за 24 часово обслужване. На 13 декември 2017 година шефът на Медицинския център внесе в РЗИ Враца заявление по пример на съображение чл.43 от Закона за лечебните заведения за откриване на втора база на клиничната лаборатория и бяха платени дължимите държавни такси. “
Седмица по-късно от РЗИ изискват с писмо пояснение какви действия ще се правят във втората база и правното съображение за разполагането й там. От МЦ „ Света Ана “ дават отговор на поставените въпроси и стартират да чакат инспекцията, която би трябвало да последва до 10 дни - по закон. Но вместо инспекция на 8 март, тази година получават спорно писмо за отвод на регистрация, в което на първа страница се показва, че „ С Ваше писмо ….Вие ни предоставихте изисканата от нас спомагателна информация… “, а на последната написа: „..непълнота на предоставените документи.. “ Отказът си от РЗИ стимулират и с не спазени условия на медицински стандарт. Само, че те няма по какъв начин да знаят дали са спазени условията, защото инспекция на място въобще не са правили, изяснява медицинският шеф на „ Вива Медика “. „ Още повече, че по закон - в случай че на място открият несъответствия първо би трябвало да дадат наставления за отстраняването им и чак тогава, в случай че те не са отстранени – да откажат регистрация “.

На 26 януари от управлението на болничното заведение подават тъжба до министъра на опазването на здравето против дейностите на РЗИ Враца. Два месеца по-късно получават отговор, че е направена инспекция, открити са „ несъответствия “ и са подхванати дейности за отстраняването им.
„ И оттогава повече от 3 месеца няма изясненост има ли нарушавания от страна на шефа на РЗИ Враца, в случай че има – подхванато ли е нещо, Ако няма нарушавания, да ни се каже тъкмо и ясно какво ни не разрешава желаната от нас смяна “, разяснява още доктор Съботинова.
Междувременно против решението на РЗИ Враца е заведено и дело в Административния съд във Враца. Първото съвещание е планувано за 17 май.

Писмото
Докато съдът се произнесе обаче може към този момент и да е късно, тъй като през май върви договарянето със Здравната каса – в случай че няма лаборатория болничното заведение в действителност няма да има право да работи по клинични пътеки. „ Ние желаеме единствено да продължим да работим до момента в който изтече контракта за наем на пространствата с МБАЛ „ Христо Ботев “ и тогава ще се преместим. Но в случай че нямаме контракт с касата – на практика стопираме всякаква активност. “
В МБАЛ „ Вива Медика “ има четири отделения. По думите на медицинския шеф в здравното заведение са работили едни от най-уважаваните и опитни хирурзи в региона. Само предходната година са лекувани над 3 200 пациенти. Сега на улицата остават 47 индивида експерти. „ Вече е неоспорим и обстоятелството, че безсмисленото ни затваряне не усъвършенства положението на държавната болница “, разяснява още доктор Съботинова.

Източник: Дарик
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР