След като спечели приза за режисура в Кан 2018 и

...
След като спечели приза за режисура в Кан 2018 и
Коментари Харесай

Носител на „Оскар“ идва у нас за София Филм Фест

След като завоюва наградата за постановка в Кан 2018 и обра най-важните оценки на Европейските кино награди за кино лентата си „ Студена война “, полският режисьор Павел Павликовски идва у нас, с цел да показа лентата си персонално в столицата по време на 23-тия София Филм Фест през март.

Предишното огромно достижение на Павликовски е влиятелната премия „ Оскар “, която завоюва през 2015 година за кино лентата си „ Ида “ – победител в категорията за Най-добър чуждоезичен филм.

 София Филм Фест Getty

Вчера новата му лента „ Студена война “ получи три номинации „ Оскар “. Новият филм на 61-годишния Павел Павликовски ще се състезава за статуетка от Американската киноакадемия за най-хубав режисьор, най-хубав чуждоезичен филм и операторско майсторство.

„ Студена война “, която ще забележим като част от програмата на София Филм Фест 2019, е завладяваща любовна история, сплела съдбовно орисите на двама души с разнообразни житейски биографии и темпераменти на фона на разгарящата се Студена война сред Източна и Западна Европа през 50-те години на предишния век. Двамата са съдбовно несъответствуващи един за различен, само че връзката им е предопределена от ориста. Филмът споделя за една невъзможна любовна история във времена, непознати на днешните генерации.

 София Филм Фест Getty

Павел Павликовски черпи ентусиазъм за творбата си от ориста на своите родители , като даже кръщава героите си на тях. „ Те бяха най-интересните трагични облици, на които съм попадал – мощни персони, които се обичаха и мразеха”, споделя за тях режисьорът.

Двамата се влюбват, предават се, събират се още веднъж, женят се и се развеждат, а връзката им се съживява и замира неведнъж до края на виталния им път през 1989 година, малко преди рухването на Берлинската стена. „ Когато бях по-млад, полудявах от непрекъснатите събирания и раздели на родителите ми. Но когато починаха, осъзнах, че това е най-голямата любовна история “ , твърди Павликовски.

 София Филм Фест Kino Świat

Освен „ Студена война “, през март в границите на фестивала София Филм Фест, ще може да гледаме още две заглавия, които ще се състезават за „ Оскар “ в категорията за чуждоезичен филм – „ Джебчии “ и „ Капернаум “ .

 София Филм Фест GAGA Pictures

Японският „ Джебчии “ на Хирокадзу Коре-еда е почетен със „ Златна Палма “ от Кан 2018. Творбата споделя за семейство крадци на дребно, които макар бедността си приютяват малко момиченце . Всички са задружни и щастливи, до момента в който неочакван случай не разкрие секрети, които слагат на тестване връзките сред членовете на фамилията.

 София Филм Фест Sony Pictures Classics

„ Капернаум “ на ливанката Надин Лабаки е трагична история, разказваща за 12-годишния Зейн и неговата борба за правдивост. Той взема решение да съди родителите си с обвиняването „ липса на любов”. Авторите на лентата насочват вниманието към живота и ориста на хората в най-бедните квартали на Ливан, като слагат фокус върху уязвимия свят на децата там. „ Капернаум “ към този момент е притежател на няколко влиятелни оценки – в Кан през 2018 година беше почетен със специфичната премия за обществена отговорност, наградата на Екуменическото жури и влиятелната Награда на журито.

 банери нови Edna

 банери нови Edna
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР