След като Софийската баница оглави международната класация на tasteatlas.com за

...
След като Софийската баница оглави международната класация на tasteatlas.com за
Коментари Харесай

Софийската торта Гараш е №1 в света: Tasteatlas.com

След като Софийската баница оглави интернационалната ранглиста на tasteatlas.com за най-хубаво тестено произведение, оставяйки зад себе си такива международни кулинарни шлагери като турската саралия и латиноамериканските емпанади, също отличената в социологическото изследване на 19 минути по плана Софийското меню торта Гараш оглави тортената класация на същата медия.

Сайтът дава на присъщото за локалната кухня на българската столица произведение, основано преди 120 години на бул. Дондуков №3 в тогавашната сладкарница Панах от унгареца, дал името си на шедьовъра, взаимстван от 150-годишната виенска торта Империал, оценка 4,80 от 5. Над 4,50 е топгрупата Best в ранглистата.

В нея след нашия Гараш се подреждат хърватската Рапска торта и чешкия Валашски Фргал. Те разделят второто място с оценка 4,6.

Подвеждащо е името на категорията Great, която в действителност е Б-група в международната тортена ранглиста. Тя се оглавява от може би най-известната в света Sachertorte, основана от сладкар-калфа с това фамилно име, който замествал за една вечер майстора на двореца, само че в нея съумял да блесне с продукта си с кайсиево сладко сред блатовете, окъпани в шоколад. Оценката е 4,2.

Също толкоз са дадени на Шварцвалдер киршторте, известна у нас като торта Шварцвалд в близкото минало, само че супер рядко срещана в България сега – върхът на немското кулинарно творчество в сладкарството.

Трета популярна торта – Павлова с 4,1, отнесена към Австралия, носи славата на именитата съветска балерина и до през днешния ден с удивителната композиция на плодове и целувки.

Най-модната по света и у нас торта сега Червено кадифе, на която страна на генезис се води Съединени американски щати ненадейно се класира едвам в групата на посредствените ОК с недобрите 3,7 точки от 5.

Италианската, по-точно сицилианската касата – това създание на монахините от манастира Света Екатерина в Палермо, е заслужила оценка едвам 3,6, евентуално поради несъразмерната наслада на продукта, който другояче има международна популярност. В ранглиста на всички италиански сладкиши на държавната телевизия РАИ наскоро, тя отстъпи единствено на тирамисуто, което обаче в оригинала си не е торта, нищо че постоянно се сервира в този тип у нас.

3,6, колкото нея, взема по този начин нареченият Pound Cake, който още от името си подсказва то ли тежестта, то ли цената си, в случай че позволите шегата.

Най-атрактивната категория, като не броим супергрупата най-горе, е за най-лоша торта. В селекцията Worst победител е американската торта, която носи името Германска шоколадова. Със същата оценка е различен щатски сладкиш – Angel Food Cake или Ангелската храна. По-добре от тях, само че в същата група е Боло Реи – характерен представител на влюбената в тестото и цветовете на нейното знаме португалска кулинария.

 

 

Наталия Каменова

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР