След като смени тона към Европейския съюз и Съединените щати

...
След като смени тона към Европейския съюз и Съединените щати
Коментари Харесай

Ердоган насочи поглед към Китай

След като смени тона към Европейския съюз и Съединените щати и реши да затопли връзките, турският президент Реджеп Ердоган насочи взор към Китай.

Китайският президент Си Дзинпин организира телефонен диалог с турския си сътрудник във вторник, 13 юли. Си Дзинпин уточни, че от предходната година насам деловото съдействие сред двете страни я е постигнало ползотворни резултати и демонстрира еластичност и голям капацитет. Той посочи, че  би трябвало да се обвърже китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “ и турския проект за „ Средния кулоар “, а двете страни ще обсъдят възстановяване на взаимната комерсиална конструкция, покачат равнището на икономическо-търговското съдействие, за реализиране на повече резултати, заяви Радио Китай.

Обвързването на „ Един пояс, веднъж “ и турския проект за „ Средния кулоар “ би било сериозна икономическа крачка. Така нареченият „ Среден транспортен кулоар “, който минава през Турция и България, е един от най-сигурните направления за превозване на артикули от Китай до Европа и Близкия изток. Значението на „ Средния кулоар “, през който може да се съживи историческия път на коприната [Китай, Казахстан, Туркменистан, Азербайджан, Грузия, Турция, България и по-нататък към Европа], бе оценено високо след случая с контейнеровоза Ever Given, който блокира трафика в Суецкия канал.

" Един пояс, веднъж “ пък  е световна тактика за развиване, призната от държавното управление на Китай през 2013 година, която включва инфраструктурно развиване и вложения в към 70 страни и интернационалните организации. Тя се смята за опорна точка във външната политика на китайския президент Си Дзинпин 

Реджеп Ердоган  заяви, че Турция придава огромно значение на връзките с Китай и желае дружно със страната да зачестят контактите, да насърчат построяването на „ Един пояс, веднъж “, да разширят икономическо-търговското съдействие и обмена в региона на инфраструктурата. Той изрази признателност на Китай за оказаната поддръжка в битката с епидемията от COVID-19.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР