След като Сирия и Ирак обявиха победа над ИД, много

...
След като Сирия и Ирак обявиха победа над ИД, много
Коментари Харесай

Къде избягаха джихадистите от Сирия и Ирак?

След като Сирия и Ирак оповестиха победа над ИД, доста от бойците на терористичната организация избягаха в чужбина. Само че никой не знае къде тъкмо се намират те. В Европа се притесняват от завръщане на джихадистите.

"Няма значение къде се намират сега. Британските джихадисти в никакъв случай не трябва да се завръщат в родината си. И ние би трябвало да сторим всичко допустимо, с цел да предотвратим завръщането им ", сподели преди няколко дни английският министър на защитата Гевин Уилямсън. Ние продължаваме да ги преследваме в Сирия, Ирак и района в близост, тъй като единствено мъртвите терористи не могат да навредят на Англия, съобщи още той.

Не единствено Англия се притеснява от възможното завръщане на джихадистите. От няколко седмици насам сходни страхове изпитват и други европейски страни. В началото на ноември от сирийското министерство на защитата обявиха: "Освобождаването на Деир ез Зор бележи окончателното елиминиране на терористичната организация ИД. Тя към този момент не е в положение да направлява нападенията на своите обособени групи, които са разпръснати в покрайнините на града. " От иракското министерство на защитата пък бе декларирано, че оживелите бойци имат единствено две благоприятни условия: или да загинат, или да се предадат на иракските войски. И по този начин, откакто Сирия и Ирак заговориха за края на така наречен "Ислямска страна ", в Европа се питат накъде се насочат оживелите джихадисти.

Тайна сделка сред Съединени американски щати и ИД?

Засега обаче въобще не е ясно какъв брой бойци на ИД са съумели да се измъкнат от Сирия и Ирак. Не е ясно и накъде са се отправили. Едно изказване на някогашния пълководец на опозиционните "Сирийски демократични сили " Талал Зило от предходната седмица обаче разбуни духовете. Той съобщи пред организация Ройтерс, че след завладяването на град Рака през ноември хиляди бойци на ИД са напуснали града. И освен това. Талал Зило твърди, че Съединени американски щати категорично са одобрили тяхното евакуиране в скрито съглашение. Американците отхвърлят всички обвинявания. Твърденията на Зило били "неверни и измислени ". "САЩ не подписват покупко-продажби с терористи ", се споделя от кръгове на американската войска.

Междувременно английската телевизия БиБиСи излъчи материал, в който е представен един водач от редиците на така наречен "Ислямска страна ". Той приказва за ескорт от 50 камиона, 13 рейса и 100 автомобила на ИД с бойци и муниции.

Няма по какъв начин да бъде открито тъкмо какъв брой джихадисти са избягали, нито пък къде тъкмо се намират те в този момент. Турското държавно управление се притеснява, че доста от тях са пристигнали в Турция. Възможно е обаче и някои от тях да са се отправили към Афганистан. Според Кийл Ортън от английския мозъчен концерн Henry Jackson Society, е изцяло допустимо английски джихадисти от редиците на ИД в Сирия и Ирак да са се отправили към Афганистан. Афганистански източници пък настояват, че в страната са пристигнали и френски джихадисти.

"Драматична заплаха "

Понастоящем европейските сили за сигурност се приготвят за възможното завръщане на джихадисти от Сирия и Ирак в Европа. Директорът на английското вътрешно разузнаване МИ5 Андрю Паркър съобщи в средата на октомври, че заплахата е "нараснала трагично ". "Заплахата е многостранна. Тя се надига бързо в непознати за нас до момента мащаби ", съобщи той. От МИ5 са съществено загрижени от растящата заплаха и от събитието, че тя може мъчно да бъде планувана. "Опасността е доста по-многостранна, в сравнение с до момента. Някои проекти за набези се създават в Обединеното кралство, а други - в чужбина. Някои офанзиви се възнамеряват дълготрайно, а други - непринудено. При тях става дума за екстремисти от всички възрасти от двата пола и от всички обществени сфери. Обединява ги само отровната идеология на насилствената победа ", споделя Андрю Паркър.

Германските сили за сигурност също са загрижени от възможното завръщане на джихадисти. Те наблюдават изключително деликатно малолетните, които преди време са отпътували с родителите си в региони на бойни дейности. "Съществува заплахата ислямистки социализирани и съотвено индоктринирани деца на джихадисти да се завърнат в Германия. По този метод и тук може да израстне едно ново джихадистко потомство ", предизвести в средата на ноември президентът на Службата за отбрана на Конституцията Ханс-Георг Маасен. По данни на тайните служби, за Сирия и Ирак са отпътували над 950 ислямисти от Германия, като една пета от тях са дами, а пет % са малолетни. Една трета от ислямистите към този момент са се завърнали в Германия. Близо 1870 ислямисти в Германия са склонни към принуждение, настояват от тайните служби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР