След като седмици наред управляващите се чудеха при какви условия

...
След като седмици наред управляващите се чудеха при какви условия
Коментари Харесай

Столичната община предлага групи с по 30 деца в градините

След като седмици наред ръководещите се чудеха при какви условия да отворят детските градини и МОН заложи оптимален брой от 20 деца в група, в този момент от Столичната община имат намерение още веднъж да усилят приема, който ще може да доближава и до 30 деца и от горната страна. Това излиза наяве от абсурден съгласно мнозина план за увеличение на броя на децата в една група в детските градини, оповестен през вчерашния ден от Столичната община, който сега наводнява обществените мрежи със стотици въпроси по отношение на измененията, които за мнозина са неразбираеми, както и с десетки гневни мнения.

От претекстовете и оценката за въздействието му четем, че той цели понижаване на административната тежест на родителите при показване на документи, нужни за банкет в детска градина, финансовото им облекчение след отпадането заплащането на такси заради осъществяване на служебни инспекции, както и " обезпечаване на по-голяма опция за банкет на по-голям брой деца в общинските детски градини ", защото " предучилищната просветителната система има задоволителен потенциал да работи с по-голям брой деца ".

Новият план вкарва уседналост при приема в детските градини по образеца на първи клас (но в градините се гледа адреса на родителите, а друг на детето - както е в училищата) . Досега непрекъснатият адрес на един от родителите на територията на Столична община носеше 3 т., а актуалният - 2 т. Постоянен или сегашен адрес в административния регион на градината пък носеше 2 точки.

Занапред - от 2020/21 година - съгласно плана ситуацията се трансформира по следния метод. Ако постоянният/настоящият адрес на един от родителите се намира на територията на административния регион на детската градина или учебното заведение и не е променян преди датата на класиране през последните над 3 година, то родителят ще получава 4 точки. Ако този адрес е променян през последните от 1 до 3 година - 3 точки, а в случай че е променян през последната 1 година - 2 точки. Ако смяна попада в рамките на административния регион на детската градина или учебното заведение, ще се взема по-благоприятният адрес. Ако адресът е просто на територията на Столичната община и не е променян през последните 3 г - това ще носи 3 т. (При смяна 1-3 години - 2 точки, и 1 година - 2 точки).

Много родители обаче повдигат проблема да вземем за пример със закупуване на жилище от хора, родени и израснали в София, които обаче да вземем за пример просто сменят квартала със прилежащ. " Те действително биват осъдени напълно незаслужено за това, че желаят да основат по-добри условия за живот на детето си и то откакто подаряват на страната една немалка сума пари по договорката си. За мен би трябвало да се намерения за някакви изключения в тази тенденция ", счита майка. " Какво значи 3 години уседналост за деца в яслена възраст - та родителите може още да не се срещнали ", ядосват се други.

Сериозни възражения има към текста, съгласно който незаетите места, планувани за деца с хронични болести, се афишират за свободни по общ ред за първо настоящо класиране за съответната година, излиза наяве от мнения в обществените мрежи. Според тях това значи скок на местата на всички места. " Досега местата за деца с хронични болести се прехвърляха единствено там, където не е доближат оптимално допустимия брой по разпоредба, тъй като местата за хронични болести са надпланови. Занапред обаче те ще се трансферират на всички места и действително ще бъде увеличена броя във всички групи ", недоволстват родители.

В момента, съгласно наредбата за финансиране на институциите децата в една група в детските градини следва да са от 12 до 23, като има опция тази численост да се завиши с още 2, т. е. до 25. Последните промени в този документ от 2019 година позволиха още едно надвишаване - с до 3 деца, т.е. до 28 деца, само че единствено в избрани случаи - когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен въз основата на междинна месечна посещаемост за интервал три поредни месеца, е по-малък от 18. (3 от въпросните 28 места за деца са непокътнати за такива с хронични заболявания). Въпреки това в някои детски градини продължава да има по над 30-35 деца в група, като шефовете се базират на заварено състояние. Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система изяснява във фейсбук, че след промените децата в една група към този момент напълно публично ще могат да са и по 30 и даже повече.

" Допреди 2 седмици се чудеха по какъв начин да отворят ясли и градини, тъй като групите били огромни и било рисково, а в този момент ги усилват. Що за популиски решения на парче. Това няма ли по какъв начин да се стопира? ", чудят се родители. " На процедура усилват приема в групите, тъй като нямало огромна посещаемост в групите, съгласно отчета. Ами не е решение това съгласно мен. Градини трябват и места. С това мислене могат да създадат групите с по 40-50 деца и всички ще са признати. В други страни може и да имат огромни групи, само че сигурно имат повече личен състав. Как другояче ще съумяват всеки ден да снимат децата и да разказват по какъв начин се е чувствало детето през днешния ден и какво е предписание в албум ", възмущава се майка.

 

МОТИВИ

В претекстовете си от Столичната община изясняват, че има трайна наклонност за понижаване на общия брой на децата в предучилищното обучение. Оттам ползват данни, съгласно които през 2017 година децата, които са се приемали в градинските групи, са били 25 деца по общ ред и 10 деца с хронични болести, т.е. общо 35, или общо тогава признати 47 хиляди деца. През 2019 година по общия ред се одобряват 25 деца и 3 с хронични болести, т.е общо 28, като общият брой на признатите е 44 хиляди деца. Видно от предоставените данни " предучилищната просветителната система има задоволителен потенциал да работи с по-голям брой деца ", пишат от общината . Оттам показват, че намаляването на броя на децата с хронични болести от 10 на 3 е довело до съкращаване на оповестените свободни места за банкет - с 9300 по-малко за градинските групи и с 1200 по-малко за яслените.

" В разпоредбите за приемане на деца в общинските независими детски ясли на територията на Столична община е регламентирано, че незаетите места, планувани за деца с хронични болести, се афишират за свободни по общ ред за първо настоящо класиране за септември. След осъщественото първо класиране броят на незаетите места за деца с хронични болести е 830. Считаме, че  в условия на дефицит тук-там в детските градини, прехвърлянето на част от тези места към местата за банкет по общия пред ще удоволетвори желанието на повече родители децата им да посещават общинска детска градина ", стимулират се от общината. И се базират на редица европейски страни, в които няма норматив за брой деца като Белгия, Дания,Финалдния, Швеция и Норвегия, и такива, в които те доближават до 30 на брой - като Италия, Англия, Франция. Според Следствен отдел към окръжна прокуратура прехвърлянето няма да докара до компликации в социализацията, възпитанието и образованието на децата, защото междинната месечна посещаемост в яслените групи е сред 6 и 11 деца, а в зимните месеца понижава до 8 деца, а в градините - 15-10 деца.

 

ОЩЕ ПРОМЕНИ

В плана се предлага редакция на " домакинство " - то към този момент ще включва съпрузите, лицата, живеещи във фактическо общуване, както и децата им, само че не и техните родственици, които живеят при тях. Целта е по този начин да се избегне настоящето състояние, което дава опция, в случай че родител с дете се записва у свои родственици с 2 деца, всички деца да получат по 2 точки, които по принцип се дават на такива, живеещи в семейства с над 3 и повече деца. 

Положително се прави оценка препоръчаната редакция на текста за ТЕЛК. В момента родителят следва да има ТЕЛК решение за детето си, с цел да може да се възползва от обществените критерии за банкет в градина, без значение какво написа в него. Така даже деца, които са с 0% ТЕЛК, биват одобрявани по аршин хронично заболяване, без в реалност да дават отговор на него. Тази неправда се поправя, като условието към този момент е в ТЕЛК решението процентът да е друг от 0%.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР