След като се забави поради липса на средства, грузинската част

...
След като се забави поради липса на средства, грузинската част
Коментари Харесай

Нова транскавказка жп линия ще улесни стокообмена между Китай и Европа

След като се забави заради липса на средства, грузинската част от маршрута бе издигната с азерски заем, финансиран от суверенния петролен фонд на Баку

Жп линията би трябвало да направи допустимо превозването на артикули от Китай до Европа за сред 12 и 15 дни. Още по тематиката
Китай влага 11 милиарда $ в Русия

Москва разчита от ден на ден на китайските инвестиции поради глобите от Съединени американски щати и Европейски Съюз
5 юли 2017
Пристанище Пирея се трансформира във значим интернационален хъб

С китайска помощ портът ще бъде осъвременен и потенциалът му ще се усили
13 юни 2017
Един пояс, веднъж, доста проблеми

Китайските упоритости за световно въздействие се ускоряват, само че реализирането им ще отнеме известно време
26 май 2017
Армения и Азербайджан размрази спора в Нагорни Карабах

Геополитическите ползи на Русия и Турция още веднъж се сблъскват
3 апр 2016
Желязната нишка на коприната

Има ли капацитет България да се включи по пътя на китайското карго към Европа
4 дек 2015
България към Китай: пристанища, пътища, летища, изберете си

Страната изложи цялостен куп планове за концесии или публично-частно партньорство с присъединяване на азиатски вложители. Интерес към този момент има единствено към един
25 ное 2015 Нов жп кулоар, който свързва Китай и Европа и дава логистична опция на съществуващите линии през Русия и Иран, ще бъде пуснат в употреба в понеделник. Тогава алегорично ще отпътува първият трен по линията Баку-Тбилиси-Карс, която се проектира от 2007 година насам и завършването ѝ беше отлагано дълго време, изключително в частта от линията, която минава през Грузия. Церемонията ще се организира в пристанищния град Алат, на юг от столицата Баку и на нея ще участват президентът на страната Илхан Алиев, турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган и грузинският министър председател Гиорги Маргвелашвили.

Откъде ще минават влаковете

Жп линията ще има обща дължина от 826 км и съгласно информация от азерското държавно управление, представена от Bloomberg, би трябвало да направи допустимо превозването на артикули от Китай до Европа за сред 12 и 15 дни. За съпоставяне, контейнерите, тръгващи от Варна, стигат до Китай за 35 дни. До 2025 година азерските управляващи чакат по линията да преминат 8 млн. тона товари, като първичният годишен потенциал на линията ще е 5 млн. тона, с капацитет да се усили до 15 млн. тона. Проектът беше стартират след тристранна среща на водачите на Азербайджан, Турция и Грузия през 2007 година и в началото трябваше да бъде завършен през 2010 година, само че по-късно беше отсрочен един път за 2012 година поради скок в цената му и неспособност да се обезпечи американско съфинансиране поради позицията на Вашингтон по отношение на диспута в Нагорни Карабах сред Армения и Азербайджан.

Вместо това, Баку обезпечи финансиране за обновяването на 153 км жп линия сред Акхалкалаки и Марабда в Грузия и на още 26 км в грузинската част от правата Карс (Турция) и Акхалкалаки против два заема от общо 757 млн. $. Инвестицията беше направена със средства от суверенния петролен фонд на Азербайджан и досега са изплатени към 640 млн. $ от сумата. Азерските железници чакат към 2020 година приходите от пренос през страната да са сред 600 млн. и 700 млн. $.

Продължение към България?

Новата жп линия отваря различен маршрут за доставка на артикули от Китай към Европа през Централна Азия, Каспийско море, Кавказ и Турция, като обаче към момента има няколко различни сюжета по какъв начин да се развие сухопътната ѝ част от Турция към Европейски Съюз. Все още не е завършен жп тунелът, който би трябвало да минава под Босфора и вероятно да продължи през България към Западна Европа. Ако това се случи, страната ни може да стане директна част от маршрута по линиите през Пловдив, София и Драгоман към Белград или през Свиленград към Русе в посока Букурещ. За да предпочетат китайските спедитори маршрутите през България обаче, страната би трябвало да довърши ремонтните действия по тях и да разреши прекосяването на влакове със скорост 120 км/ч по тях, с цел да става задоволително бърз преносът на артикули.

Макар да не е публично финансиран с китайски средства, жп маршрутът през Турция и кавказките страни може да се преглежда като част от инфраструктурната мрежа " Поясът и пътят " на Пекин, който би трябвало да улесни сухопътните и морски връзки сред Китай и останалия свят, в това число Европа. Китай заложи " Поясът и пътят " като приоритет на XIX конгрес на комунистическата си партия предходната седмица, само че реализирането му остава комплицирано, както заради финансови и геополитически аргументи, по този начин и по бюрократични. През 2015 година, когато страната тества за пръв път жп и морската връзка сред провинция Сидзян в Западен Китай и грузинското пристанище Поти, стоките доближават до Грузия за девет дни, като обаче три от тях са прекарани в очакване поради административни процедури. Към момента Китай е най-големия търговски сътрудник на всяка една от централноазиатските републики, както и четвъртия максимален сътрудник на Грузия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР