След като Съюзът на съдиите в България и съдиите от

...
След като Съюзът на съдиите в България и съдиите от
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет пита Европа как да реагира срещу медийни атаки

След като Съюзът на съдиите в България и съдиите от Софийски областен съд реагираха против кръг от медии, в които бяха коментирани съответни магистратски актове, съдийската гилдия на Висш съдебен съвет изпрати питане до редица европейски институции, стана ясно от известие оповестено на уеб страницата на кадровия орган.

Съдебните кадровици желаят от Европейската мрежа на правосъдните препоръки, Балканската, и Евро-средиземноморската мрежа на правосъдните препоръки критерии за това по какъв начин да реагират в такива обстановки.

Повод за дейностите на колегията са изявления против съдиите Силвия Хазърбасанова и Полина Якимова - Илиева. Двата случая са в границите на месец и половина.

Независимостта на магистратите е пиедестал на върховенството на закона и следва да се възприема като гаранция за независимост и ценене на човешките права. Опитите за непозволено въздействие и напън върху независимостта на правосъдната власт накърняват и функционалната легитимност на съдиите, считат от Висш съдебен съвет.

Членовете на Съдийската гилдия във Висш съдебен съвет обаче подлагат на критика цялостната работа на кадровия орган и напомнят, че в сходни случаи, даже след полемики няма съответни решения. Това съгласно магистратите води до неоправдани публични упования и чувство за бездейност.

Кадровиците напомнят, че сега изготвят стратегически документ, чиято цел е да се реализира баланс сред нуждата да се отбрани независимостта на правосъдната власт, при охраняване свободата на словото по въпроси от публичен интерес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР