След като САЩ се превърна в нетен износител на петролни

...
След като САЩ се превърна в нетен износител на петролни
Коментари Харесай

Как Русия, Саудитска Арабия и коронавирусът застрашава лидерската позиция на САЩ като производител на петрол

След като Съединени американски щати се трансформира в чист експортьор на петролни произведения за пръв път в историята си през есента на предходната година, главно поради повишения рандеман от шистовите производители и износа на към този момент подготвени артикули. Но актуалната комерсиална война сред Саудитска Арабия и Русия може да отстрани страната като водещ производител, показват от Oilprice.

Причината е, че кралството възнамерява да залее пазарите с нефт - деяние, което през последните седмици срина цената на суровината до 20,25 $ за барел американски лек и 24,99 $ за барел брент. Тъй като шистовият рандеман е доста капиталоемък, а американските производители от бранша към този момент изпитват съществени финансови проблеми, които се утежняват доста от ниските цени на интернационалните пазари.

" Смятам, че до края на годината ще изгубим водещата си позиция ", сподели анализаторът от Emirates NBD Едуард Бел. " Това може да се случи доста по-бързо, в сравнение с си мислим. "

Причината е, че добивът в Съединени американски щати ще продължи да се свива, а прогнозата е, че през април, когато резултатите от рецесията и пандемията върху стопанските системи ще се влошат доста, в страната ще се търсят с по 20 млн. барела на ден по-малко. " Това е невиждан срив и е шесткратно по-тежък от най-големия спад, регистриран по време на огромната криза ", сподели Даниел Йерджин от Markit.

Тази прогноза се удостоверява и от представители на бранша. По думите на основния изпълнителен шеф на Vitol Ръсел Харди, търсенето също ще спадне с сред 15 и 20 млн. барела през април, а някои петролни производители продават добива си на цена дори под 10 $ за барел. " Това значи, че идната стъпка след понижаването на добива и прекъсването на вложения, е преустановяването на работата на кладенците въобще ", написа Ирина Слав от Oilrpice.

Още през предходната седмица броят на работещите кладенци беше с съвсем 300 по-малък, в сравнение с преди година, което се трансформира в най-големия им спад от четири години насам. Със сигурност обстановката ще се утежни, защото, за разлика от интервала сред 2014 и 2016 година, търсенето сега няма никакви индикации, че в непосреден проект ще нарасне, даже, както стана ясно, тъкмо противоположното. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР