След като съдебните лекари в страната заплашиха с протест и

...
След като съдебните лекари в страната заплашиха с протест и
Коментари Харесай

Кабинетът даде 8 млн. лв. на МВР, за да се разплати с патолозите

След като правосъдните лекари в страната заплашиха с митинг и протест на осъществяването на изводи за убийства, самоубийства, изнасилвания, побои, катастрофи за полицията заради обстоятелството, че Министерство на вътрешните работи не им заплаща регулярно труда като движимости лица, Министерски съвет отпусна спомагателни 8 000 000 лева на вътрешното ведомство с цел да се покрият " осъществени експертизи от движимости лица и преводачески услуги, свързани с работата по наказателни производства ", включително и задълженията към медиците, оповестява " Правен свят ".

В средата на октомври първо лекарите в Пловдив заплашиха, че стопират да вървят на огледи, защото Министерство на вътрешните работи им дължи към 100 000 лева или над 10-15 хиляди на човек за предходни експертизи. Малко по-късно се оказа, че проблем с неизплащането на възнаграждения против експертиза имат и сътрудниците им в цялата страна. Съдебните медици обясниха, че към момента откликват на Министерство на вътрешните работи във връзка с тежките катастрофи, тъй като се усещат длъжни към обществото по предопределение, само че че неведнъж се случва да отхвърлят по-леки случаи, изключително в случай че са отвън работното им време. Отказът на правосъдните лекари да вървят на огледи, поръчани от полицията, както и да вършат съответните изводи, можеше да докара до цялостен блокаж на работата по следствията и досъдебните производства в страната, в които е нужно тяхното присъединяване.

От своя страна от Министерство на вътрешните работи признаха, че забавяния в заплащанията на хонорарите има. От там обаче обясниха, че се пробват регулярно да подават избрани суми, тъй че да се почистват насъбраните задълженият, само че не е по опциите им да ги изплатят в целокупност.

Средствата, които държавното управление в този момент отпуска на вътрешното министерство, с цел да се покрият разноските за специалистите, се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за актуалната година, оповестяват от държавната пресслужба.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР