След като събота детронираха чуждестранната конкуренция в почти всички класове

...
След като събота детронираха чуждестранната конкуренция в почти всички класове
Коментари Харесай

Жулиета Ленкова и Милен Георгиев с победи във финалния кръг на BMU European Road Racing Championship

След като събота детронираха задграничната конкуренция в съвсем всички класове от 10-тия кръг на BMU European Road Racing Championship, в неделя българските състезатели по мотоциклетизъм на писта продължиха с безапелационното си показване и във финалния. Поради редица механически проблеми този път нашите момчета и девойки се прибраха в България с две победи – Жулиета Ленкова – Апостолова (МСК Плевен, Aprilia) извоюва първото място в най-малката категория SP125, а Милен Георгиев (AIT Racing Team, Yamaha) се поздрави с двойна победа в SSP.

В категорията 125/300 сс мотоциклети победителка стана Ленкова, която финишира без проблем на първото място с цели 22.271 секунди пред Християн Бузалковски и 28.417 секунди пред Денис Поп.

В клас F600 Янислав Димитров (MotomaniaBG – Burgas, Yamaha) започва от втората позиция, само че поведе и водеше 8 обиколки с над 2 секунди разлика. В 9-тата обаче състезателят на домакините Влад Неага (Honda) го изпревари. Българинът не се отхвърли, само че макар че си размениха местата няколко пъти, трябваше да се задоволи с второто място. Неага пресече първи финалната линия със единствено 0.408 секунди задатък. Подиумът с 14.352 секунди разлика добави Валентин Тодоров (ZedMoto, Honda).

При 1000 сс машини в отсъствието на любимеца Бойко Божинов (ZedMoto, BMW) победител стана Юлиян Киприян от Румъния. Георги Василев (Extreme Racing, Kawasaki) водеше в първите няколко обиколки, когато се наложи да върне газста, с цел да избегне удар с румънеца Алехандру Шекели (BMW). Въпреки това българинът навакса и си върна втората позиция, финиширайки с 4.328 секунди пасив. Челната тройка оформи Шекели.

В клас SSP състезателят на AIT Racing Team Милен Георгиев (Yamaha) направи повече от съвършен спортен уикенд. След като в събота усъвършенства върха на румънския любимец Йонел Паскота (Yamaha), през вчерашния ден българинът още веднъж се показа ослепително. Георгиев влезе трети в първия завой, следван от Пламен Петров (Троян Мотоклуб, Yamaha) и Паскота. На третата обиколка обаче той съумя да изпревари Паскота, а 4 обиколки преди финала се оправи и с Петров. Така водачът на AIT Racing Team поведе групата и не разреши да бъде изпреварен до края на надпреварата, пресичайки първи финалната линия с 3.065 секунди преднина пред втория Петров и 16.365 секунди пред Паскота.

В несъмнено най-интересната категория SBK нещата не се развиха по най-желания метод за българските любимци. Ангел Караньотов (Overdrive Racing, Ducati) поведе от старта и натрупа преднина, само че поради механически проблем с мотоциклета не съумя да се бори за успеха на 100%. Българинът трябваше да спре и се забави 20 секунди, до момента в който рестартира машината, което даде възвожност на звездата на домакиите Робърт Мурешан, също с Ducati, да го изпревари и да завоюва надпреварата. Все отново Караньотов се „ върна в играта “, въпреки и от последна позиция и съумя да финишира на втоното място с 40.792 секунди разлика. В същото време Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW) счупи скоростния лост на мотоциклета и се прибра в бокса, само че се върна във втората обиколка и приключи надпреварата, въпреки и на последна позиция. Подиумът добави Богдан Вражитору от Румъния с Kawasaki.

В отборното класиране на BMU European Road Racing Championship България зае второто място. Победител стана Румъния, а бронзът взеха македонците.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР