След като родители изпратиха 6 въпроса на просветния министър относно

...
След като родители изпратиха 6 въпроса на просветния министър относно
Коментари Харесай

И Омбудсманът пита МОН има ли екшън план за учебната година

След като родители изпратиха 6 въпроса на просветния министър по отношение на старта на новата образователна година в обстановка на разпространяващ се ковид, и Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към него с питания за готовността на системата за бърза реакция в изключителни обстановки. 

Тя изпрати писмо до министър Вълчев, в което обобщава въпросите на разтревожени родители, които се обръщат към нея за подпомагане, с цел да получат информация за идната образователна 2020/2021 година, поради разпространяването на ковид. Омбудсманът подчертава върху обстоятелството, че родителите се интересуват каква е готовността на учебните заведения в страната да посрещнат учениците, какви ограничения за сигурност са набелязани и за реакция при положение на диагностициране на инфектиран с COVID-19 в обещано образователно заведение. Диана Ковачева упорства и за отговор какво е свършено през последните месеци, тъй че децата, които нямаха достъп до извършеното електронно образование през новата образователна година, да не са още веднъж цифрово изключени. 

 

Ето част от въпросите, на които родители търсят отговорите, а омбудсманът систематизирано ги слага на вниманието на просветителното министерство:

- Кои са провокациите, които се разпознават при стартирането на новата образователна 2020/2021 година и какви ограничения са подхванати за сигурност на учениците и работещите в учебните заведения при осъществяване на присъствена форма на образование?

- Изготвен ли е разбор на учебните политики на база на извършеното електронно отдалечено образование и обрисувани ли са слабостите и достиженията в тази връзка?

- Изведени ли са положителните практики и какви дейности се подхващат те да бъдат мултиплицирани в българските учебни заведения?

- Има ли единни стандарти във връзка с обезпечаването на наличието на учениците и провеждането на образователния развой при електронно отдалечено образование?

- Какви ограничения са подхванати за гарантиране на равния достъп на учениците до качествено обучение и за присъединяване на всички възпитаници и учители в страната в онлайн образование при положение, че се премине към него?

- Осигурено ли е техническо съоръжение, интернет достъп и електронни устройства за потребностите на осъществяване на електронно отдалечено образование за учителите и учениците?

- В случай на нужда от прекосяване към образование в електронна среда, имат ли подготвеност образователните заведения да преминат бързо към него при обезпечаване присъединяване на всички възпитаници?

- Има ли риск да останат учебни заведения без достъп до интернет и до електронни устройства за отдалечено образование на своите учители и възпитаници? Министерство на образованието и науката наясно ли е кои са съответните учебни заведения?

- Предвижда ли Министерство на образованието и науката в учебните заведения да бъдат написани дейности и направени проекти, свързани с организацията на работа, тъй че управленията да могат бързо и съответно да реагират при определяне на случай/и на инфектирани с COVID-19?

- Обмисля ли се въвеждането на наложителни стандарти за дейности при растеж на болни възпитаници или педагогичен и непедагогически личен състав в учебните заведения?

- Каква ще бъде ролята на Регионалните ръководства на образованието в тези процеси?

 

" Сега " напомня, че началото на лятото в просветителното министерство обсъждаха три сюжета за старт на образователната година - отдалечено начало, присъствено и смесено с отдалечени и присъствени часове. В средата на юли обаче на Отраслов съвет в МОН бе взето решение за присъствено започване на образователната година. Всяко учебно заведение обаче ще би трябвало да приготви собствен проект за подготвеност за реакция при пораждане на Ковид-19. Очаква се и МОН да предложи общи инструкции за дейности на учебните заведения у нас при положение на определяне на ковид в даден клас и или преподавател. Едва ли те ще бъдат наложителни, защото всяко учебно заведение има своя специфичност. По-скоро ще са общи рекомендации по какъв начин да се работи в изключителна обстановка.

" Факт е, че образованието в електронна среда не може напълно да замести присъственото. В същото време ние би трябвало да работим и създаваме правила за действие на системата в тези условия. Те ще бъдат най-общи във връзка с организацията и съответни във връзка с по този начин наречените „ здравни протоколи ", разяснява преди седмица Вълчев на съвещания на парламентарната просветителна комисия. По думите му учебните заведения ще би трябвало да имат проект за организация на работа, с цел да превключат при нужда за образование в електронна среда за къс интервал, пък било то за 3, 5 или 7 образователни дни.

" Ако имаме инфектиран възпитаник или преподавател, ще се организира тестване, за няколко дни обособен клас ще превключи на образование в електронна среда, тъй че да се минимизира загубата на време “, сподели министърът. От изказванията му стана ясно, че учениците няма да бъдат задължени да носят защитни маски в класните стаи. По думите му експертите са на мнение, че не е нужно премерване на температурата на учениците. " Това няма да обезпечи спомагателна убеденост, при подозрение за висока температура надлежно децата ще бъдат извеждани ", съобщи още той. За учениците от 1-4 клас ще се търсят разновидности за допустимо минимум образование в електронна среда.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР