След като разказахме за рециклирането на стъкло, следва да обърнем

...
След като разказахме за рециклирането на стъкло, следва да обърнем
Коментари Харесай

Точно как се рециклира хартията

След като разказахме за преработването на стъкло, следва да обърнем внимание и на процеса, който се случва при хартията. Пътят води до завода за преработване и произвеждане на хартиени и картонени произведения, където балираната отпадъчна хартия и картон се одобряват и се разпределят по групи според от типа им. След това суровината се зарежда в оборудване, наречено пулпер, където се миксира с вода в несъмнено съответствие. По този метод влакната в хартията се разделят едни от други – т.е. разпускат се. Получената развлакнена маса се назовава пулпа.

Пулпата минава 4 степени на ликвидиране. Тук се отстраняват примеси като пясък, пластмаса, метал, стъкло и всичко, което не е хартия. Получената хартиена маса се подава към машини за произвеждане на хартия, където минава през разнообразни стадии. Тези машини от време на време може да са с дължина по-голяма от тази нацяло футболно игрище.

 Точно по какъв начин се рециклира хартията

Но, да забележим какво се случва там:
Първо, пулпата се разстила на тъничък и постоянен слой върху филц. Влакната минават през тънко решето, което ги подрежда. Тук благодарение на вакуум преси за няколко секунди се изсмуква по-голямата част от водата, с цел да се образува хартиеното платно. Влакната се преориентират, с цел да може да се получи нужната компактност и гладкост.

След това хартиеното платно се изстисква от остатъчната вода като минава през редица преси с валове. Останалата влага на този стадий е към 45 – 50 %.

Изсушаването на хартията продължава в серия от загрети посредством пара цилиндри. В тази част хартията може да премине до 400 метра. На този стадий към нея се прибавя нишесте, което усилва здравината й, като слепва по-здраво обособените нишки.

След като бъде отнета задоволително от влагата, хартиеното платно минава през още една редица от валове, които изглаждат повърхността му. След това платното минава през автоматизиран надзор, където се ревизира качеството на хартията – нейната дебелина, влага и други параметри.

Накрая платното се навива на огромни тамбури, които тежат 12 тона и може да са с размери 2 метра в диаметър и 5 метра дължина. Самата тамбура може да съдържа до 20 км. навита хартия.

 Точно по какъв начин се рециклира хартията

Тези функции с подготвена хартия се складират и чакат превозване до идващото дружество, където след щемпел, изрязване, прегъване и подлепване ще се трансфорат в картонени опаковки.

От тази хартия може да се създаде извънредно устойчив материал, наименуван велпапе. Велпапето е формирано от най-малко два пласта хартия – един навълнен и един равен. То може да се причисли към екологичните материали и да се употребява за преместване на тежки товари, за пакетиране и даже за изработката на мебели.

 Точно по какъв начин се рециклира хартията

Нека да забележим по какъв начин става това в завода за произвеждане на опаковки от велпапе.
Какво съставлява вълнообразният картон или така наречен велпапе?

Велпапето е многослоен картон със наложителен вълнообразен вътрешен пласт и гладки външни пластове. В взаимозависимост от броя на навълнените пластове, то може да бъде двупластно, т.е. да има равен пласт единствено от едната страна, трипластно, петпластно и даже седемпластно.

Ето по какъв начин се създава:
Ролите рециклирана хартия се доставят до завода и се приготвят за обработка. След това те се зареждат на машината за произвеждане на велпапе. Там те се разгъват, навлажняват и по-късно минават през нагрети рифелови валове, които им придават навълнена форма.

След това всички пластове хартия, подредени в следната поредност: равен - навълнен – равен, влизат в секция на машината, наречена сушилня, където се залепват и изсъхват.

Така образуваният непрестанен лист вълнообразен картон минава през устройства, които го нарязват до стремежи размер на по този начин наречените плотове. Готовите велпапе плотове се придвижват до машините за произвеждане на опаковки. Зареждат се в машината, която ги обработва до опаковки с избрани размери. Следва слагане на щемпел, прегъване и връзване в пачки.

Накрая сгънатите подготвени опаковки се подреждат на палети, опаковат се със стреч фолио и са подготвени за превозване до производителя на храни, производителя на играчки, дистрибутора на части за коли или някой от хилядите предприятия, които зависят от опаковките от велпапе.

Опазването на планетата и нейните запаси е отговорност на всички. Вижте какъв брой доста можем да създадем, в случай че изхвърляме хартията и картона на вярното място:

1 кг рециклирана хартия икономисва потреблението на 32 литра питейна вода
1 звук рециклирана хартия икономисва 4 кубични метра място в депото за боклуци
1 звук рециклирана хартия икономисва 1440 литра петрол
1 звук рециклирана хартия икономисва 4000 kW сила

 Точно по какъв начин се рециклира хартията
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР