След като ръководството на БНТ свали от екран Горан Благоев

...
След като ръководството на БНТ свали от екран Горан Благоев
Коментари Харесай

На мястото на "Вяра и общество" пак ще има предаване за религия

След като управлението на Българска национална телевизия смъкна от екран Горан Благоев и " Вяра и общество ", публичната медия разгласи ново предаване за вяра в същия часови пояс. То ще са споделя " Религията през днешния ден " и още веднъж ще се излъчва в събота от 16 ч. Водещ на новата графа ще е журналистът Георги Милков, оповестиха от Българска национална телевизия. Милков към този момент е бил част от публичната телевизия в интервала 2015 - 2018 година, когато е водил предаването " Плюс това ".

Преди дни водещият на " Вяра и общество " Горан Благоев заяви, че продуцираното от него предаване е свалено, а самият той остава в Българска национална телевизия като изпълнителен продуцент на изключителните излъчвания, свързани с националния и църковния календар. " Вяра и общество " участва на екрана на националната телевизия в продължение на повече от 15 г. Като причина за свалянето управлението на малкия екран показало на Благоев участието в новосъздадената партия на Цветан Цветанов - " Републиканци за България ". Благоев взе участие в учредителното й заседание.

Конфликтът сред генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков и Благоев стана забележим при започване на лятото, след като през юни " Вяра и общество " излъчи материал на тема  " Как страната обгрижва БПЦ след пандемията ". Впоследствие шефът на Българска национална телевизия отиде на среща в Съвета за електронни медии, с цел да разгласи, че като създател и водещ на рубриката Благоев непрекъснато нарушавал рамката, по която Българска национална телевизия трябвало да отразява БПЦ. Той накърнявал възприятията на православните християни, тъй като подлагал на критика представители на Висшия синод. В упоменатия брой Горанов отишъл още по-далеч, като злепоставил даже премиера Борисов. Още тогава Горан Благоев предвижда, че " Вяра и общество " ще бъде свалено от ефир през есента

От Българска национална телевизия прецизират, че " Религията през днешния ден " ще има учебен темперамент и ще среща феновете с историята и взаимоотношението на най-разпространените религии в България.
Основно място в него ще намират диалозите с представителите на БПЦ, защото у нас " православието се съставлява от Българската православна черква ", допълват от " Сан Стефано " 29. " Наред с това ще участват и тематиките за другите религии и християнски деноминации, изповядвани в България - римо-католицизъм, протестантство, ислям, юдаизъм ", пишат още от Българска национална телевизия. Регионалните центрове на малкия екран в страната ще осъществят рубриката " Под едно небе ", която ще показва точно другите религиозни вероизповедания.

" В последните месеци екипът ни работи за одобряване на предаванията в есенния сезон. Усилията ни са ориентирани към повишение на качеството на продукциите на Българска национална телевизия при съблюдаване на правилото на самостоятелност и безпристрастност. Предавания за обучение, вяра и история изрично имат своето място в публичния ефир. Затова поканихме експерт като Георги Милков, който има изчерпателен интерес към религиите и традициите. Вярваме, че опитът и харизматичната му персона ще оказват помощ да го осъществя сполучливо ", декларира Ивайло Огнянов, който е програмен шеф на БНТ1.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР