След като Радан Кънев нарече мерките на правителството луксозно погребение

...
След като Радан Кънев нарече мерките на правителството луксозно погребение
Коментари Харесай

Демократична България: Обявените от кабинета “мерки” за подпомагане на бизнеса са непрозрачни, недостатъчни и неефективни 

След като Радан Кънев назова ограниченията на държавното управление " първокласно заравяне на българския бизнес " от Демократична България излязоха с позиция за това, което се готви от властта.

Ето и текстът:

" Поставен под мощен публичен напън, Министерски съвет показа досегашните си половинчати и неефективни оферти като “пакет от 4,5 милиарда лева ” за подкрепяне на бизнеса. В реалност, препоръчаните ограничения нито са за 4,5 милиарда, нито дават отговор на мащабите на рецесията. Те по-скоро съставляват финансово подкрепяне за по-представително заравяне на българския дребен бизнес. 

1. Предложеното покриване на 60% от заплатите е PR мярка и реплика на угриженост. 

То не подкрепя никого, с изключение на административно затворените предприятия. Хиляди компании, които не работят заради личната си обществена отговорност или заради срив на пазара, остават напълно непокрити. 

60% е сумата, която Национален осигурителен институт по този начин и по този начин дължи при положение на съкращения. За сметка на компанията обаче остават 100% от осигуровките. Държавата пести, а не дава пари с тази мярка. 

Предложената процедура е тромава и неработеща. Реален е рискът мярката да остане на хартия. 

2. Бюджетът обезпечава 0,5, а не 2,5 милиарда посредством капитализацията на ББР. Пълната неяснота на работата на тази банка до момента и кредитният й портфейл, ориентиран към олигархични структури основават съмнение в бизнеса и подозрения, че тези обществени средства в действителност са ориентирани към партийно-обвързани бизнеси и спонсори на властта. 

3. Програмата за потребителски заеми за лица в неплатен отпуск е извънредно неефективна и несправедлива мярка. Тя основава тежка процедура в условия на oграничена независимост на придвижване. Достъпът е мощно стеснен, тези пари ще останат неизползвани. Независимо от това – лицата без приходи поради рецесията имат потребност от подкрепяне, а не от в допълнение задлъжняване. 

4. Отказът на властта да даде, за разлика от съвсем всички други страни в Европейски Съюз, данъчно-осигурителна “ваканция ” за интервала на рецесията, обрича десетки хиляди компании на нередовност и ги лишава от достъп до помощта по т. 1 и 2. 

5. Пренебрегването на самоосигуряващите се лица – притежатели на малък и семеен бизнес, занаятчии, свободни специалности – обрича минимум 100 000 български фамилии на банкрут без всякаква помощ от страната и обществото. 

6. Общо отделените от бюджета средства по тези “мерки ” са към 2,3 милиарда, а в случай че се регистрира “спестяването ” на Бюджета на ДОО с мярката по т.1 – под 1,2 милиарда лева Само директната помощ от Европейска комисия е над 1,3 милиарда лева Българското държавно управление се пробва да “излезе напред ” от рецесията, за сметка на бизнеса и жителите, като употребява фондовете на Европейски Съюз за в допълнение финансиране на олигархичните си обръчи. 

Ето какви са предложенията на Демократична България:

Предлагаме следните неотложни ограничения за превъзмогване на рецесията:

Отлагане на заплащанията на всички налози, осигуровки и други отговорности на засегнатите от рецесията компании към страната за най-малко три месеца, като тази мярка се приложи и към самоосигуряващите се лица.

Първоначално вдишване от държавното управление на 80% от размера на заплатите на всички чиновници в най-засегнатите от рецесията компании за април, май и юни 2020 година

Държавни гаранции за към този момент отпуснати банкови заеми за засегнатите от рецесията компании. Отлагане на вноските по лихви и главница с една година, като гаранциите ще разрешат на банките да не преквалифицират заемите в неприятни. Това ще подкрепи по едно и също време и компаниите, и банковата система. 

Създаване на фонд за краткосрочно финансово подкрепяне на структуроопределящите компании в стопанската система ни, ориентиран към опазване на работните места в тях.

Осигуряване на ликвидност на компаниите с бърз достъп до краткосрочни заеми от ББР.

Отлагане на измененията в Наредба Н-18 за 1.01.2022 година

Намаляване на административния напън върху дребния и междинния бизнес.

Промяна на целите на капиталовата политика на държавното управление от огромни и стопански нецелесъобразни планове (АЕЦ “Белене ”, газов хъб “Балкан ”) към по-малки вложения, които да подтикват най-засегнатите от рецесията бизнеси.

Като основна мярка в битката против неприятните търговски практики настояваме КЗП и Комисия за защита на конкуренцията да извършат огромна инспекция на пазара на горива в страната.

Разсрочване на заемите на физически лица, останали без работа или на понижен работен ден, без спомагателни такси, комисиони и наказателни лихви до края на 2020 г. 

Финансирането на тези ограничения може да бъде обезпечено с част от фискалния запас, отсрочване на нецелесъобразни капиталови разноски, публични поръчки и преструктуриране на европейски стратегии.

Без избавяне на стопанската система в този момент, ще има срив в бюджета още за тази година, като могат да настъпят непредвидими стопански, политически и обществени събития. Място за оправдания няма, в този момент е времето страната да работи и да запази капацитета на стопанската система, а с това и на обществото! "

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 Варна (преди 1 минута) Рейтинг: 70925 | Одобрение: 35760 какви "мерки ". аз ограничения не виждам. във фейсбук си споделят един на различен "стойте си у дома " и споделят колажи с мутафчийски и другото е едно прекачване на 4,5 млрд в банката, която финансира Шиши. само че народът е толкоз задремал и опозицията също, че това е закономерно. Сигурен съм, че в случай че някой обещае да проверява и да вкара Борисов в пандиза ще завоюва идващите избори НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА! Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР