След като протестът на адвокатите срещу изискването да докладват пред

...
След като протестът на адвокатите срещу изискването да докладват пред
Коментари Харесай

Адвокати излизат на втори протест с мотото ”I can’t ДАНС”

След като митингът на юристите против условието да рапортуват пред ДАНС не получи съвсем никакво внимание, а причините им въобще не бяха чути, в петък провеждат още по огромна акция още веднъж с мотото “Адвокатите не са доносници ” и “I can’t ДАНС ”.
Всеки юрист би трябвало да рапортува пред ДАНС, в случай че се усъмни, че негов клиент има планове да извърши съмнителни интервенции или покупко-продажби. Това условие стана причина седмицата да стартира с митинг на адвокатската колегия. Юристите се събраха пред постройката на Висшия адвокатски съвет с плакати “Адвокатите не са доносници” и “I can’t ДАНС”.

“Гилдията е гневна, желаят да бъдат чути ясно и да заявят, че новият закон изцяло опонира на концепцията за самостоятелна адвокатура. “ споделя юрист Николай Хаджигенов.

Законът за ограниченията против изпирането на пари, който влезе в действие на 31 декември, планува редица компании и неправителствени организации да образоват личния състав си по какъв начин да разпознава съмнителни клиенти. Това също би трябвало да бъде заявено и пред ДАНС.

“Висшият адвокатски съвет безусловно е проспал, че държавното управление желае юристите да сме доносници на личните си клиенти. Предишният опит беше през 2011 година. Адвокатите не могат да рапортуват за личните си клиенти. Всичко това е покрито под адвокатската загадка ", разяснява Хаджигенов.

Адвокатите упорстват законът да бъде изменен незабавно и юристите да бъдат изключени от листата на лицата, които са длъжни да рапортуват информация, получена от клиентите им. Следващата им стъпка е национална стачка.

От Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) оповестиха в понеделник, че ръководителят му Ралица Негенцова и основният му секретар Стефка Въжарова са провели незабавна среща с шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. На нея е взето решение за разширена среща сред представители на адвокатурата и Народното събрание, с цел да се приготвят нови промени в закона, изключващи юристите от обсега на новите противоречиви условия. Това обаче провокира още повече гневът на протестиращите юристи, които привикват нов митинг на 22 февруари.

Ето целият им апел, оповестен от Facebook общественост на българските юристи:

Уважаеми сътрудници,
през вчерашния ден никой от ВАдвС не пожела да се срещна с юристите, които поддържаха митинга на сътрудника Хаджигенов и настояването му за подготовка на протестни дейности за решение на казуса със ЗМИП. Никой не пожела да изясни на елементарните юристи, 13 хиляди индивида, за какво не се взе мнение по скандалните текстове в ЗМИП, за какво не се реагира до последния вероятен миг от представителните ни органи, за какво не се внесе конституционна тъжба против допустимо най - репресивния за специалността ни текст, мощно грозящ и гражданските права на клиентите ни. Не пожелаха да ни обяснят и какво постанова диалози с ДАНС за това по какъв начин да се заобиколи правилника за приложение на Закона, вместо да се инициира мощно и незабавно неговата смяна.

Както постоянно в сходни обстановки, ВАдвС персонално неговият ръководител се покриха и избраха да се отдадат на тихата дипломация с ДАНС и депутата Кирилов, който персонално прокарва такива правила, като началник на Правната комисия. Явно спасението на адвокатската чест и самостоятелност е оставено в нашите си ръце и ние би трябвало ясно и мощно да заявим несъгласието си да бъдем превръщани в доносници на тайните служби, а точно - ПРОТЕСТ, а в случай че той не е задоволителен, ще се назовава и БУНТ посредством адвокатска стачка! В събота е планувано постоянното ОСАС, което е добре да трансформира в безспорен приоритет решаването на този проблем и да вземе решение за подготовка и начало на ефикасни протестни дейности и да задължи ВАдвС да внесе конституционна тъжба против тези текстове в ЗМИП и правилника за приложението му, с които се засягат правата ни! Ние пък, дружно с делегатите, които пожелаят да се включат, ще се съберем пред офиса на ВАдвС предходния ден, 22.02. - петък, в 16ч., с цел да внесем документално това искане до ВАдвС и ОСАС, а след това ще отидем до Съдебната палата, където е освен работното ни място, само че тя е и знак и еманация на самостоятелната правосъдна власт, част от която по конституция е и Адвокатурата, с цел да заявим своите претенции и да бъдем чути от властта, преди да преминем към ефикасен митинг!

Каним всички юристи от страната, които мислят, че е настъпил повратен миг за отбрана на Правото, правата и свободната адвокатура, дано сложим символно тогите и да видят, че ние няма да отстъпим този път, тъй като пазиме правата на хората и самостоятелното правораздаване, което би било застрашено, в случай че юристите станат подвластни доносници на тайната власт!

Какво споделиха по време на митинга си през вчерашния ден юристите може да видите в късото видео, оповестено от радио " Свободна Европа ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР