След като проспа по-голяма част от домакинството на инициативата Пловдив европейска

...
След като проспа по-голяма част от домакинството на инициативата Пловдив европейска
Коментари Харесай

4 месеца преди финала "Пловдив 2019" дочака нова галерия

След като " проспа " по-голяма част от семейството на самодейността Пловдив европейска културна столица, новата изложбена зала на улица " Гладстон " 32 ще наваксва с претрупана стратегия. Като един от значимите инфраструктурни планове за грандиозната самодейност арт пространството трябваше да отвори порти през април. Новопостроената зала, която локалните оприличиха на пантеон, обаче ще отвори тържествено врати на 2 септември, когато ще може да се види и първата подредена в нея експозиция. Броени дни преди формалното си разкриване изложбената зала се снабди и с име -  " 2019 ".

Пловдивчани обаче се ядосват на визията на новата сграда, появила се на мястото на съборената предходната година стара постройка. Нейното премахване беше съпроводено с бурни публични диспути и митинги на пловдивските художници. След събарянето й строителството на новата постройка обаче се забави съдбовно. Основите й стърчаха месеци наред и провокираха общественото неодобрение. За да навакса изгубеното време, локалната администрация подвигна набързо новия строеж по бързата писта, наречена инженеринг - без конкурс за архитектурна концепция, без условия в публичната поръчка за архитектурен образ, без публично разискване на обемно пространствено решение и планово задание за планиране. А компромисите в осъществяването и естетиката на обекта през днешния ден бодат очите на локалните.

Гилдията има съществени мотиви за още недоволства. Графикът на новата изложбена зала към този момент е напълнен до края на годината с прояви на общинската фондация и общината. В същото време самите художници няма къде да организират събитията си, макар че са част от афиша на Европейска културна столица. Тъй като се усещат изгонени на улицата от личния си дом, при започване на юли те оповестиха, че са завели дело против общината. Опасенията им, че новата постройка ще им бъде взета и ще влезе под опеката на Градската художествена изложба, стъпват на неколкократните обществени изказвания на кмета Иван Тотев, че галерията ще се ръководи от екипа на шефа на ГХГ Красимир Линков, както и от арт салона „ Капана ”.

Този път художниците от града под тепетата са се зарекли да отстояват до дъно правата си, защото сред тях и градската администрация има подписан меморандум за съдействие, утвърден от Общинския съвет през 2017 г. Кметът Тотев обаче се опита да заобиколи съглашението, а художниците осведомиха за това премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, ръководителя на Комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов и омбудсмана Мая Манолова. За да потуши следващия скандал около арт пространството, Тотев обеща ориста му да бъде прегледана в специфична точка от дневния ред на съвещание на общинския съвет на 17 септември.  

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР