След като президентът Румен Радев постави конкретни въпроси около параметрите

...
След като президентът Румен Радев постави конкретни въпроси около параметрите
Коментари Харесай

МО призна за скрити разходи в договорите за F-16

След като президентът Румен Радев сложи съответни въпроси към параметрите на договорката за новите изтребители, от военното ведомство изпратиха писмо с отговори. Припомняме, че през вчерашния ден президентът даде изказване пред медиите, в което в детайли обясни претекстовете си за ветото, което наложи върху ратификацията на договорите за F-16. Очаква се да върне и актуализацията на бюджета, която болшинството одобри, с цел да може да заплати осемте самолета вкупом.
Според Румен Радев има доста стрики разноски по договорите, а самолетите, които ще получим, няма да имат нужните бойни качества. Държавният глава попита също дали е бил предпазен националният интерес при сключването на договорите със Съединени американски щати.
В отговорите си към президента, военното ведомство в действителност признава, че ще има спомагателни разноски. И показва част от тях, като да вземем за пример още 30 милиона $ за превоз.
В писмото на МО се твърди, че към договорите са заложени буфери и е отворена малка врата за пренасочване на средства. Споменава се и какъв брой би коствала поддръжката на самолетите. Министерството оповестява, че за разноските интегрирана логистична поддръжка се чака да бъдат от порядъка на 30 - 40 млн. лв., при общо 1500 часа във въздуха годишно.
" Отговарят ли договорите като наличие на поставените условия в Проекта за капиталов разход ", е един от въпросите на Румен Радев. В отговора си МО признава, че договорката не дава отговор на условието изтребителите да бъдат доставени до 2 години след сключването на контракта. Твърди обаче, че са изпълнени всички условия за въоръжението на машините и нужните бойни благоприятни условия на самолетите. Осигурено е и търсеното наземно съоръжение и благоприятни условия за образование. Ще бъдат закупени и посочените аварийни елементи, се споделя в позицията на военното ведомство.
Президентът попита също ще би трябвало ли да се подписват спомагателни контракти и какви ще са условията им. Министерството показва, че транспортните разноски, които ще са за наша сметка, се чакат да доближат 30 млн. $. Точната цена на разноските по " Граф Игнатиево " обаче ще станат ясни, откакто се проведат нужните публични поръчки.
Предполагаемите годишни разноски за интегрирана логистична поддръжка се чака да бъдат от порядъка на 30 - 40 млн. лв., при общ годишен нальот 1500 часа. Тези разноски ще бъдат обезпечавани след третатагодина от бюджета на Министерството на защитата и не са част от сегашния план за капиталов разход, показват от МО.
Допуска ли се увеличение на крайната цена на договора и в случай че да, с какъв брой, пита още Румен Радев. От МО показват, че общата планирана цена е 1.256 милиарда щатски $. Правителството на Съединени американски щати е поело ангажимент да направи всичко допустимо за обезпечаване на изделията на посочените цени в долари и в границите на посочената наличност. Колко и какви налози, такси, мита и други сходни спомагателни заплащания при съответните доставки МО дължи на българската страна Военновъздушните сили не могат да кажат.
Радев зададе и въпрос по какъв начин ще се отрази крайната цена на някои от доставките и образованието на летците. От министерството дават отговор, че цената няма по какъв начин да се отрази на образованието и подготовката на летателния и механически състав.
МО обаче признава, че няма гаранции, че периодите за доставка на самолетите ще бъдат избавени, тъй като те сега са планирани. И е допустима смяната им.
На въпроса по какъв начин са предпазени националните ползи МО, че " националните ползи са предпазени по този начин, както държавното управление на Съединени американски щати пази своите ползи при взаимоотношенията си с американските компании ".
Относно управляемото въоръжение " въздух-повърхност “, от министерството прецизират, че условието е в софтуера на самолета да е интегрирано високоточно въоръжение (управляеми боеприпаси) " въздух-повърхност “, тъй че при подкачване на съответния арсенал, самолетът да го разпознае, и той да може да бъде употребен, включително симулиран за образование.
Управляеми муниции могат да се закупят при нужда и при съществуване на финансови средства без да се постанова рационализация на самолета. В случай на реализация на икономии по договорите, каквито се чака да има по някои от перата в тях, е допустимо нарастване на количествата на управляемото авиационно въоръжение “въздух-въздух”, както и закупуване на управляемо авиационно въоръжение “въздух-повърхност”.
Общата планирана цена на авиационното управляемо и неуправляемо въоръжение “въздух-повърхност” е била 18 280 510 млн. щатски $.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР