След като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на

...
След като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на
Коментари Харесай

Оставки и назначения гласуват депутатите в НС

След като президентът Румен Радев подписа указа за освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи, Народното събрание ще гласоподава персоналните промени в Министерския съвет на Република България.

Предложената рокада от премиера Бойко Борисов е точка първа в дневния ред на депутатите.

Сменени ще бъдат министрите на районното развиване, на превоза и на вътрешното министерство.

Досегашните титуляри подадоха оставки след злополуката край Своге, лишила живота на 17 души.

Предложението е на мястото на Николай Нанков като министър на районното развиване и благоустройството да бъде утвърдена Петя Аврамова. Ивайло Московски ще бъде освободен от Министерството на превоза и на негово място би трябвало да бъде определен Росен Желязков, а Младен Маринов ще поеме Министерство на вътрешните работи от Валентин Радев.

Със 139 депутати в зала стартира пленарното съвещание

От Българска социалистическа партия желаеха старите министри да бъдат освободени от постовете си преди новите да кажат по какъв начин ще развиват ресорите си и какви политики ще предложат. Тази процедура не беше призната от Народното събрание.

В зала участват тримата министри в оставка, както и претендентите за постовете им.

Коментари

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разяснява, че с указа е прекратено напрежението, което е било основано изкуствено от страна на президентството:

"Радвам се, че разсъдъкът надви и че в действителност това, което се генерираше последните няколко дни за война сред институциите - към този момент можем да кажем, че това е затворена страница ".

Председателят на "Обединени патриоти " Волен Сидеров приветства дейностите на президента:

"Беше ненужно това твърдоглавие на президента Радев. Радвам се, че той се поправя. Иначе влизахме в действителност в един спор сред институциите, когато няма действителна причина. Оттук нататък, в случай че не беше подписал указа, следваше една битка на инат - безусловно непотребна и нездравословна за страната, тъй че приветствам го за вярното решение да не прави повече пречки за кабинета ".

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обявиха, че ще гласоподават срещу, а от партия "Воля " оповестиха поддръжка за препоръчаните рокади в изпълнителната власт.

След това депутатите ще прегледат на първо четене промени в Закона за професионалното обучение и образование, както и в Закона за фамилни помощи за деца.

Какво докара дотук

След съвещание на Коалиционния съвет предходната седмица министър председателят Бойко Борисов разгласи решението на ръководещите тримата подали оставки министри да бъдат освободени.

Министър-председателят показа и предложенията за нови министри на местата на подалите оставка.

В сряда предходната седмица обаче не се стигна до гласоподаване на кадровите промени в кабинета, защото нямаше постъпил декрет от президента за освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Радев изясни, че не може да подпише указа преди да е осъществена съгласувателна процедура, каквато претендирали разпоредбите. От думите на Радев се разбра, че незабавно откакто това бъде изпълнено, той ще подпише документа.

Действията на президента накараха мнозина да заговорят за напрежение и даже "война “ сред институциите в последните дни, което той изрично отхвърли.

И до момента в който измененията се бавеха, един от претендентите за министри – Александър Манолев, заявява след “мъжки диалог “ с премиера, че желае кандидатурата му да бъде оттеглена, а като причини посочи „ офанзиви против него от избрана група “.

Така се наложи да бъде излъчена нова номинация за министър.

Вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождение на Маринов и това разреши персоналните промени в кабинета да бъдат направени от депутатите.

Александър Манолев няма да е министър, атакували го

Отмениха гласуването на министерските оставки

Борисов показа новите министри

НФСБ остава в ръководството, към този момент

Радев: Парламентът се трансформира в Нотариат, стабилността е марш на място

Борисов изиска три оставки и ги получи

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР