След като президентът Доналд Тръмп официално обяви решението си да

...
След като президентът Доналд Тръмп официално обяви решението си да
Коментари Харесай

Ще скочат ли още цените на горивата в България

След като президентът Доналд Тръмп публично разгласи решението си да извади Съединени американски щати от договорката за нуклеарната стратегия на Иран, цените на петрола потеглиха внезапно нагоре и доближиха равнища, невиждани от ноември 2014 година насам.

В Лондон вид Брент нарастна през днешния ден до 76,75 $ за барел с доставка през юли, което е нарастване с 2,54%. Цените на еквивалентните контракти за американския лек недопечен нефт пък се повишиха с 2,4%, до 70,72 $ за барел.

За последния месец петролът вид Брент, чиято стойност е референтна и за цените на горивата в България, е поскъпнал с близо 12%. Основната причина са спекулациите за обновяване на глобите против Иран, който се подрежда измежду най-големите производители на петрол в света с 3,8 милиона барела дневно.

Има обаче и други фактори за повишаването на петрола. Сред тях са свиването на добивите от Русия и Организацията на страните експортьорки на нефт. Те са по-средата на осъществяването на плануваното до края на 2018 година понижаване с 1,8 милиона барела дневно, написа Vesti.bg.

А в това време, най-много поради изчерпването на нефтените залежи в Китай, потреблението на нефт в Азия доближи рекордни равнища.

На този декор цената на елементарния бензин А95 в България се е покачила през последния месец с към 3,4% и в някои бензиностанции към този момент е 2,26 лева за литър. Поскъпването при дизела е с 3,8%, като цените на дребно варират сред 1,86 и  2,31 лева за литър.

Засега не е ясно по какъв начин ще се отрази решението на Тръмп на износа на нефт от Иран. До момента прекратяването на съглашението наподобява еднолично от страна на Съединени американски щати. Другите участници - Германия, Франция, Англия, Китай и Русия остават в договорката за нуклеарната стратегия с Техеран. Ако страните от Европейски Съюз не трансформират позицията си, действителният резултат за петролните пазари ще е най-малък.

Европейският комисар по външната политика Федерика Могерини съобщи, че договорката за нуклеарната стратегия на Иран е основна за сигурността на района, Европа и целия свят. Могерини акцентира, че до момента в който Техеран съблюдава изискванията, както го прави до момента, Европейски Съюз ще се придържа към съглашението, за чието осъществяване следи Международната организация за атомна сила.

Президентът на Иран Хасан Рухани разгласи, че страната му ще продължи да извършва изискванията на договорката, гарантираща задгранични вложения и повдигане на глобите в подмяна на преустановяване на нуклеарната стратегия на Техеран.

Въпреки това поради изброените нагоре фактори наподобява, че наклонността при цените на горивата е нагоре, най-малко в средносрочен проект.

Според прогнозата на Международната организация по енергетика до края на 2018 година световното търсене на нефт ще нарасне с 1,6 млн. барела дневно, надвишавайки предлагането с близо 1 милиона барела ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР