След като през миналата седмица поевтиня значително в началото на

...
След като през миналата седмица поевтиня значително в началото на
Коментари Харесай

Срив: Румънската лея удари историческо дъно

След като през предходната седмица поевтиня доста при започване на тази румънската проливам падна до ново историческо дъно по отношение на еврото, оповестява money.bg

Според данните на централната банка на северната ни съседка в понеделник валутата се е търгувала за 4,7729 леи за евро или с 0,13% по-евтино спрямо петък, когато се задържа на равнище от 4,7635 леи за евро.

Сутринта през днешния ден тя се е търговала за сред 4,7722 и 4,7728 за евро, демонстрират данни на осведомителния портал Cosco.ro, представени от уеб страницата SeeNews.

В четвъртък валутата е поевтиняла до 4,7669 леи за евро като тогава цената ѝ е понижа с 0,07% в съпоставяне със сряда. Това беше ново историческо дъно за леята по отношение на единната европейска валута.

Спадът пристигна след изказване на новия финансов министър на Румъния Флорин Къцу, който предизвести, че дупката в бюджета може да се усили до 4% от брутния вътрешен артикул през тази година.

"Бюджетният недостиг е повишен с 2,84% от Брутният вътрешен продукт сред януари и октомври и съгласно изчисленията той ще доближи 4% до края на годината ", разяснява той в средата на седмицата.

Румънската проливам падна до предходно историческо дъно на 25 януари, когато "удари " 4,7648 леи за $.

През предишния месец специалистите от CFA Romania - асоциация на вложителите, предвидиха, че през идващите месеци румънската валута ще се движи към 4,7967 леи за евро, а през идващите 12 месеца - към 4,8471 леи за евро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР