След като през 2018 г. Доналд Тръмп оттегли САЩ от

...
След като през 2018 г. Доналд Тръмп оттегли САЩ от
Коментари Харесай

Бомбата зад новата ос на злото Москва-Техеран

След като през 2018 година Доналд Тръмп отдръпна Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение, JCPOA, откакто Техеран погази същото това съглашение, неотдавна Русия нанесе съдбовен удар на дипломатическия развой, движен от европейците в продължение на 19 години. Това написа политическият анализатор на френския вестник Le Figaro Изабел Ласер.

Международният компромис от 2015 година беше единственото досие, в което Русия си сътрудничеше " относително добре ", по думите на френски посланик, с европейците. Това време свърши след нахлуването в Украйна. В началото на войната Русия узурпира договорката, с цел да се опита да получи анулация на западните наказания. Нарастващото съдействие на Иран с Москва към този момент разсея последните илюзии на европейските дипломати, които отхвърлят публично да признаят неуспеха на напъните си.

В Москва към този момент не става дума за оказване и на минимален напън върху Техеран, даже по нуклеарния въпрос. Русия се нуждае прекалено много от ирански дронове и ракети във войната си против Киев. Според Белия дом иранци даже са били изпратени в Крим, с цел да оказват помощ на Русия да ръководи техните дронове. От началото на войната Иран и Русия работят ръка за ръка, с цел да заобиколят западните наказания. Техеран оказва помощ на Москва да внася електроника и аварийни елементи. Двете страни също са обединени в омразата си към Запада и желанието си да основат нов международен ред. " Руснаците към този момент въобще не се интересуват да оказват помощ на американците и Иран да се върнат в JCPOA. Дипломацията се провали ", съжалява европейски посланик.

Междувременно Иран е на път да доближи нуклеарния предел. Центрофугите работят на цялостна мощ, с цел да заловен интернационалната общественост неподготвена. Техеран също развива своите секрети действия. Международната организация за атомна сила (МААЕ) от дълго време изиска от Иран да оправдае съществуването на уранови частици в четири обекта, които не са били декларирани от управляващите. Иран сложи приключването на следствието на организацията на Организация на обединените нации като изискване за възобновяване на договарянията. Но съгласно Института за просвета и интернационална сигурност във Вашингтон " броят на обектите с недеклариран нуклеарен материал може да е по-голям от четирите случая, обсъждани от МААЕ ". Центърът, който работи с иранския нуклеарен списък, иззет от Израел през 2018 година, съумя да разпознава местоположението на един от упоменатите бункери, Голаб Даре, на площадката Парчин. Именно в този бункер иранците ще правят взривни проби.

Западът обезверено търси проект " Б ". Джо Байдън, който даде обещание на американците по-силно и по-трайно съглашение от това от 2015 година, не желае да признае, че мирът в действителност е станал по-крехък. Не и преди междинните избори идващия месец. Той избира да се надява на смяна на обстановката с революцията на забрадките в Иран. Но Белият дом е заставен да признае, че към този момент е оставил въпроса настрани. " Не сме в обстановка, в която връщането към съглашението е евентуален кратковременен сюжет ", сподели един от неговите представители, разяснявайки отстъплението на иранските управляващи по време на последните договаряния.

Европейците също наподобяват дезориентирани. През септември те признаха, че са достигнали " границите " на своята " еластичност ". Те обмислят нови наказания против Иран, свързани с присъединяване му във войната в Украйна. Но френските експерти, които са в челните редици на този въпрос от 2003 година, предизвестяват за нуждата да не се разреши на едно стратегическо неправилно разбиране да се наложи във външната политика и сигурността на континента. Някои към този момент се приготвят за притеснителна и рискова последваща фаза.

Израел, който водеше акция за доста по-строга договорка, включваща дейностите на Иран и неговите доближени по дестабилизацията на района, даде обещание да употребява всички средства, с цел да попречи на Иран да се снабди с нуклеарни оръжия. Но военна интервенция без поддръжката на Съединените щати евентуално няма да направи допустимо, съгласно военните специалисти, изваждането от строя на иранските нуклеарни съоръжения, още по-малко тези, които са секрети. Що се отнася до израелската дипломация, тя е хваната в личните си несъгласия. От началото на войната тя отхвърля помощта си на Украйна, с цел да не обиди Русия, която й разрешава да нанася удари по ирански цели в Сирия. И в този момент Русия се съюзява с зложелател номер 1 на Израел.

Другият риск - денят, в който шиитски Иран ще създаде първата си бомба - е обновяване на разпространяването на нуклеарни оръжия в Близкия изток, и по-специално в сунитските страни - Саудитска Арабия, Египет и Турция - които на собствен ред могат да се впуснат в нуклеарното премеждие. Украйна подсети на Иран, сходно на всички сили в Близкия изток и Азия, че притежаването на нуклеарни оръжия разрешава на страната да води стандартна война, без да бъде атакувана. Следователно иранският нуклеарен въпрос е вкаран в задънена улица.

" Западът няма проект Б и добър вид ", заключава източник, осведомен с въпроса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР