След като през 2006 г. изгради първия си завод в

...
След като през 2006 г. изгради първия си завод в
Коментари Харесай

Турската Sisecam ще разширява производството си в Търговище

След като през 2006 година построи първия си цех в Търговище за 160 млн. $, Sisecam влага в допълнение над 300 млн. лева в уголемение, което я трансформира в най-големия турски вложител в страната

© Красимир Юскеселиев Турската компания Sisecam възнамерява да разшири производството в два от заводите си в Търговище. Става дума за " Шишеджам аутомотив България ", който прави автомобилни стъкла, и " Пашабахче България ", който създава домашен произведения от стъкло. Това оповестиха от енергийното ведомство след посещаване на министър Теменужка Петкова в индустриалната зона в града. Размерът на инвестицията не се прецизира.

По време на визитата се разбра още, че в поддръжка на плана Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) сега уголемява една от подстанциите си, която да зарежда заводите на турската компания, а държавната " Булгартрансгаз " възнамерява да построи отклоняване от строящия се нов газопровод, с цел да усили потенциала за транспорт на газ към тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Местният колос

След като през 2006 година построи първия си цех в Търговище за 160 млн. $, Sisecam влага в допълнение над 300 млн. лева в уголемение, което я трансформира в най-големия турски вложител в страната, а след това бяха изпълнени и редица по-малки планове. В началото на 2016 година от локалното сдружение " Тракия глас България " бяха отделени две компании, като трите поеха другите действия. Така " Тракия глас " сега дава отговор за производството на плоско стъкло, " Пашабахче " - за домакинските произведения, а " Шишеджам аутомотив " - за автомобилните и обработените стъкла. Последните две производства са тези, които следва да бъдат разширени.

За момента няма информация какъв брой ще бъде увеличено производството, в какви периоди, с каква инвестиция и какъв брой спомагателни работни места ще бъдат отворени. Справка в регистъра по Оценка на въздействието върху околната среда демонстрира, че към този момент няма подадени съответни капиталови планове.

Само преди няколко месеца във фабриката за плоско стъкло на " Тракия глас " беше пусната в употреба нова пещ с инвестиция за 42 млн. евро. Капацитетът на оборудването е 740 тона разтопено стъкло на денонощие, което го прави най-голямата такава пещ в Европа.

От трите български компании максимален е оборотът на " Тракия глас ", която за 2018 година регистрира 238.4 млн. лева доходи. Втора е " Пашабахче " със 195 млн. лева оборот и максимален растеж за предходната година - над 13%. Лек спад в приходите отбелязва третата компания - " Шишеджам аутомотив ", с продажби от 102.8 млн. лева Обединените им резултати вършат Sisecam най-големия производител на стъкло в страната. По данни от регистъра КАПИ през предходната година в трите компании са работели над 2900 души.

Държавна поддръжка

Значението на компанията като вложител и шеф в района е причина страната да обезпечи поддръжка за новия план. Една от ограниченията е разширение на подстанция " Търговище запад " на ЕСО, която зарежда непосредствено индустриалните предприятия на Sisecam. По информация на енергийното министерство планът е на стойност 3 млн. лева и планува да бъде инсталиран нов трансформатор, с цел да се подсигурява надеждното електроснабдяване на заводите. Разширението на подстанцията се чака да завърши до края на март следващата година.

Успоредно с това " Булгартрансгаз " ще направи отклоняване от новия газопровод, който се построява като част от Северния полупръстен на националната газопреносна мрежа, с което ще обезпечи в допълнение газ за заводите. Отклонението ще е с дължина 17.6 км, а в двата му края е планувано да бъдат построени станции за ликвидиране на газопровода. От ведомството оповестиха, че нужните тръби към този момент са доставени и сега се прави работен план за обекта, който би трябвало да завърши през юли 2020 година Финансирането е напълно със средства на " Булгартрансгаз ", само че размерът му не се показва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР