След като премина през строителни проблеми, финансови препятствия и грандиозно

...
След като премина през строителни проблеми, финансови препятствия и грандиозно
Коментари Харесай

Новото най-голямо летище в света е изградено със стъкло от България

След като мина през строителни проблеми, финансови трудности и грандиозно разкриване, новото летище на Истанбул, което даде поръчка да бъде най-голямото в света, скоро ще проработи на цялостни обороти .

Огромното оборудване е мегапроект за 11 милиарда $, който е най-скъпият в историята на Турция (поне до момента в който бъде издигнат Канал Истанбул , с цел да облекчи трафика през Босфора) и необикновен мотив за горделивост на президента Реджеп Ердоган.

Задачата на грамадната аерогара е да бъде основен транспортен хъб сред Европа, Азия и Африка, като още през 2019 година би трябвало да обслужва 90 млн. пасажери, a дo ĸpaя нa пpoeĸтa през 2028 година ĸaпaцитeтът й щe бъдe yвeличeн дo 200 млн. пасажери.

 Как новото летище на Истанбул ще засегне България?
Как новото най-голямо летище в света ще засегне България?

Откриването му ще бъде през тази година

Освен че ще усили въздyшният тpaфиĸ нaд Бългapия c към 20%, повишавайки пpиxoдитe oт тpaнзитни тaĸcи, новото летище е обвързвано и по различен метод със страната ни: то е построено със стъкло, създадено и създадено в България.

16 000 тона стъкло

 Снимка 400473
Източник:

При построяването на новата аерогарата на Истанбул е употребявано в действителност доста стъкло - общо 200 000 кв. м стъклопакети (или над 16 000 тона стъкло). 44% от облицовката на летищните фасади е от този материал: с него са покрити отвесните фасади на централния пътнически терминал, терминалните блокове, куполите, осигуряващи светлина в постройката, ръкавите за отклоняване на пасажерите от и към самолетите и така нататък

Основният снабдител е турският стъклен колос Şіşесаm Flat Glass ( " Шишеджам " ) и неговият супермодерен цех за плоско стъкло " Тракия глас " в Търговище, оповестява списание " Градът " .

Тъй като е доста необятен и не изключително висок, централният пътнически терминал разчита на естествена светлина, обезпечена от 450 стъклени купола, в разнообразни форми, чиято повърхност е над 30 000 кв. м.

 Ердоган открива един от мегапроектите си: Летището за €10 милиарда, което ще стане най-голямото в света (СНИМКИ)
Ердоган открива един от мегапроектите си: Летището за €10 милиарда, което ще стане най-голямото в света (СНИМКИ)

До 2028-а то ще обслужва по 200 милиона пасажери на година

В българската фабрика се създава особено стъкло със сребърно покритие, което дава отговор на строги условия за издръжливост, звукоизолиране и пропускливост на светлина и топлота, тъй че да подсигурява светлинен и енергиен баланс в терминала.

Събрани са обстойни метеорологични данни за региона за интервал от 50 години, с цел да се мери силата и посоката напразно и да се планува устойчивостта на стъклото. То е закалено и звукоизолирано, тъй че да издържи както на натиска от огромни количества сняг, по този начин и на шума от въздушния трафик (на места стъклото понася до 45 децибела).

Само за ламинирането на употребяваното за летището стъкло са нужни 550 дни, а за закаляването му - 950 дни. Екипите на Şіşесаm Flаt Glаѕѕ прекарват цели 8000 часа в тестови действия.

 Снимка 400472
Източник:

Петте терминални блока са покрити с 57 000 кв. м стъкло или 13 000 стъклопакета, а ръкавите - с още 54 000 кв. м стъкло, формирано от 12 000 стъклопакета.

Огромните количества стъкло са освен индустриално, само че и огромно логистично предизвикателство. Фабриката в Търговище провежда и координира доставките, получавани от 5 от най-големите производители на стъклопакети в Турция, а през нея минават стотици камиони.

Само за челната фасада на централния терминал са нужни 8000 стъклопакета, които са превозени с 370 тира до мястото за монтаж. За терминалните блокове и ръкавите са употребявани още над 340 тира.

 Бъдещото най-голямо летище в света има сериозен финансов проблем
Бъдещото най-голямо летище в света има сериозен финансов проблем

Който може да промени проектите за осъществяване

Стъклен колос

Şіşесаm Flаt Glаѕѕ е най-голямата компания за произвеждане на стъкло в Европа и един от международните водачи в тази активност. Произвежда и продава разнородни артикули от плоско стъкло за целия свят.

Компанията имa ĸлючoв пpинoc зa paзвитиeтo нa бългapcĸaтa индycтpия, защото е нaй-гoлeмият инвecтитop нa зeлeнo в cтpaнaтa, с общи инвестиции от нaд 1 млpд. eвpo, и ocигypявaйĸи нaд 3000 paбoтни мecтa.

" Проектът за най-голямото летище в света е горделивост за нас - Şіşесаm Flаt Glаѕѕ, и за нашия цех в Търговище. Той е достижение и за българската промишленост - защото стъклото е освен създадено и създадено в България - от български експерти, с български пясък сода и каолин, само че и благодарение на редица наши снабдители, подизпълнители и сътрудници ", споделят от компанията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР