След като премиерът на България беше доскоро и канадски гражданин,

...
След като премиерът на България беше доскоро и канадски гражданин,
Коментари Харесай

Гешев запрати в странство кюлчетата и пачките

След като министър председателят на България беше до неотдавна и канадски жител, дали пък и следващият главен прокурор не може да е вносен? Въпросът явно измъчва Иван Гешев, който е подхванал сериозен експорт за чужбина на корупционни следствия. Аутсорсингът на държавното обвиняване по кавги като " Барселонагейт ", кюлчетата в чекмеджето и листата със наказания по закона " Магнитски ", показва, че тукашните прокурори нямат нужното да свършат работа.

 

Отговорите от другаде

 

Дори когато следствието се отнася до личните покои на премиера, като това за шкафчето, цялостно с евро и злато в спалнята на държавната вила " Секвоя ", се оказа нужна помощ от друга страна. Досъдебното произвеждане по случая, което стартира през 2020 година, е до средата и към този момент е несъмнено, че съзнателно се бави. То беше спряно от прокуратурата с аргумента, че не може да бъде разкрита самоличността на " прелестната госпожа " Мата Хари, както я назова Бойко Борисов. Точно година след това обаче проверяващите ненадейно се сетиха да ревизират серийните номера на банкнотите и кюлчетата злато. Това се случи единствено седмица откакто вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че Министерство на вътрешните работи стартира инспекция на изтеклите фотоси и ще помогне на някогашния министър председател да си спомни кой ги е правил.

Може да се чака, че Гешев за следващ път ще финтира опитите за действително следствие, за да  " печели "  време. Преди чуването си от мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент главният прокурор изпрати актуална информация по въпроси, от които се вълнуват евродепутатите. Оттам стана ясно, че прокуратурата е поискала правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, с цел да установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на съответните евробанкноти.

Липсва пояснение за какво към 4 държави е изпратено настояването за правна помощ. Ако се водим от оповестените фотоси на парите в чекмеджето, ще забележим, че единствено на една банкнота проличава ясно хоризонталният сериен номер, който стартира с буквата X и продължава с 10 числа. От Европейската централна банка изясняват на уеб страницата си, че първата писмен знак отбелязва печатницата - в тази ситуация Мюнхен, Германия. Прокуратурата обаче ще търси еврото в още 3 страни. Естествено, процедурата  ще отнеме дълго време, което е и задачата на Гешев. Всичко би трябвало да е в името и в полза на разследваните. 

 

Под непознат килим

 

беше заметен и абсурдът " Барселонагейт ". За къщата за милиони в Испания, която свърза бившия премиер със скица за пране на пари, се разбра още през 2015 година от изтеклите записи " Яневагейт ". " Факт е, че към избрани дами има и позитивно отношение. От тия, с които е бил. Ся, има една, на която й купи къща в Барселона за милион и половина евро ", споделя бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров обаче неглижира изтеклите записи. " Барселонагейт "  избухна с следствие на испанския вестник " Ел Периодико ", който през 2018 година разгласява подробна публикация за Борисов и връзката му с първокласната къща, поради която испанските управляващи са започнали проверка за пране на пари.

Прокуратурата тук реагира безгрижно, както нормално се случва, когато разкритията касаят директно водача на ГЕРБ. Държавното обвиняване небрежно разпита Борисов и заяви само, че по линия на механизма за интернационалното правно сътрудничество ще бъде поискана публична информация от испанските управляващи. И по този начин към този момент 2 години Гешев твърди, че чака отговори. " Досъдебното произвеждане, известно като " Барселонагейт ", не е завършило. Наблюдаващият прокурор чака отговор от управляващите в Испания ", беше коментарът му преди изслушването в Европейския парламент. Вътрешният министър Бойко Рашков пък разгласи тази седмица, че Министерство на вътрешните работи към този момент е получило нови материали от испанските управляващи. " Според тях се касае за пране на пари. Не може тези материали да не отидат до прокуратурата. Длъжни сме да им ги пратим каквато и да е тази прокуратура ", разяснява Рашков.

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Вече стана ясно, че прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания е трансферирала цялото разследване на българските си сътрудници още на 31 май 2021 г. „ Тъй като българското следствие (дело 5906/2019, разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи следствието “, обясниха от испанската прокуратура в писмо до евродепутата Елена Йончева.

Така че изобщо не е ясно какво още чака Гешев от чужбина за " Барселонагейт " и какви нови материали е получил Рашков. И с просто око се вижда, че държавното ни обвиняване не желае да си свърши работата по делото. Цялото това време не стигна на проверяващите да открият дали има връзка между Борислава Йовчева и някогашния министър председател. После да отговорят от кое място нейният татко Георги Йовчев е разполагал с 1,75 млн. лв., импортирани в капитала на Emma BGS SL - компанията, с която манекенката е управлявала бутика си. Магазинът на италианската марка Ermanno Scervino затвори в деня на публикуването на абсурда. Тези дейности по следствието касаят български жители и могат да бъдат открити в България, както показва и испанската прокуратура.

 

Станахме за смях

 

От толкоз " правна помощ " за Гешев получихме и насмешки. След оповестяването на листата със глобени по закона  " Магнитски " стана ясно, че прокуратурата е поискала от Съединени американски щати информацията, послужила като съображение за наложените санкции. На процедура държавното обвиняване пита за какво депутатът Делян Пеевски, който беше наименуван " Айсберг на корупцията "  от " Шпигел " - т.е. забележимата част на нещо огромно, е подкупен олигарх.  " Сега " научи от източници на прокуратурата, че към този момент е получен отговор. Той обаче съдържал само формалното прессъобщение, с което Съединени американски щати ни споделят, че няма да се изясняват.

В обществените претекстове за глобите написа, че Пеевски " регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи, с цел да се отбрани от публичен надзор и с цел да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество ". През септември 2019 година Пеевски е работил интензивно за оказването на влияние върху политическия развой в България по време на локалните избори на 27 октомври 2019 година Той се е договарял с политици да им обезпечи политическа поддръжка и позитивно медийно отразяване в подмяна на отбрана от наказателно следствие, се твърди в документа на Съединени американски щати. Освен това е употребявал за подставено лице другия глобен - Илко Димитров Желязков,   някогашен зам.-председател в Държавната организация за механически интервенции (ДАТО) и някогашен чиновник в Държавната организация за национална сигурност (ДАНС). През 2018 година той беше   назначен за зам.-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, само че подаде оставка след глобите.

Очевидно е, че Съединени американски щати нямат доверие в българската прокуратура, с цел да ѝ споделят вътрешна информация за листата " Магнитски ". Това за следващ път потвърждава, че даже и сътрудниците ни считат, че държавното обвиняване е превзето от корупционно въздействие и обезпечава ефикасна отбрана от наказателно следствие.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР