След като "прелетяха" през диапазона от 1.12 щ. долара в

...
След като "прелетяха" през диапазона от 1.12 щ. долара в
Коментари Харесай

Доларът отново владее положението

След като "прелетяха " през диапазона от 1.12 щ. $ в края на предходната седмица - до 1.1495 щ. $ за едно евро на 9 март, зелените пари още веднъж потеглиха нагоре и на 11 март нарастнаха до 1.1250 $ за едно евро. В естествени условия това би могло да се одобри за елементарна пазарна промяна и като нужда за засищане на бързо обходения "маршрут ". Още повече, че той е отвън рамките на търговия на валутната двойка от началото на годината след пробива на техническото равнище на опозиция на еврото от 1.1239 щ. $ за едно евро. В момента обаче времената са повече от стресови - от една страна поради настъплението на болестта от COVID-19, а от друга - поради нелепата война на петролния фронт, определяна от мнозина анализатори като безусловно безотговорна.

Пазарите са нервни и царуващата до неотдавна заспалост и анемични съмнения се трансформираха в скокообразни придвижвания за съвсем всички класове финансови принадлежности, в бягство от риска и пренасочване към избавителните валутни убежища, с желание към японската йена и швейцарския франк. Инвеститорите пък наблюдават най-зорко какви ограничения ще подхващат управляващите за туширане на напрежението и за компенсиране на част от провалите от ковид върху международното и върху националните стопанства, които към този момент никой не омаловажава, а вредите се правят оценка за момента на над 2 трлн. $.

В този смисъл огласените от Белия дом в късните вечерни часове на 11 март дейности са напряко беззъби на фона на пакета от тласъци, признат часове преди този момент от британския кабинет.

На първо място, Доналд Тръмп забрани пътуванията сред Съединени американски щати и Европа за 30 дни, като изясни в "Туитър ", че се стопират хората, а не стоките, тъй че да не бъде обиден комерсиалния продан. На второ място, президентът е инструктирал финансовото министерство да отсрочва данъчните вноски без наказателни лихви или санкции за някои човеци и бизнес, потърпевши от болестта, за което се обезпечават над 200 милиарда щ. $. На трето място, Администрацията за дребния бизнес е получила предписание да дава капитали и ликвидност на засегнатите от ковид компании като отпуска нисколихвени заеми на дребните сдружения в засегнатите щати и територии. За тази цел са заделени 50 милиарда $.

Пазарната реакция към известието на Белия дом, изключително на възбраната за пътуванията, бе почналата нова дейна ликвидация на акциите, като показателят DJIA загуби съвсем 1500 базови пункта от пазарната си оценка и мина в низходяща посока на търговия. Суровият нефт още веднъж пое надолу, като спомагателен напън оказа решението на ОАЕ да се включат в петролната война като стартира да помпа оптимално вероятните количества черно злато. Засили се притокът на капитали към йената и към швейцарския франк. Британският паунд отслабна до 1.28 $ в утринната търговия на 12 март, а щатската валута нарастна до 1.1260 щ. $ за едно евро.

Очевидно, вложителите не са задоволени от ограниченията на Овалния кабинет и остават с убеждението, че Вашингтон върви след събитията в отговора си на болестта, а Тръмп не е оня военачалник, който всички са желали да видят. Всъщност, той стартира да губи най-мощното си електорално оръжие преди президентските избори през есента - мощният фондов пазар.

Анализаторите пък се притесняват, че коронавирусът ще възобнови валутните войни поради асиметричното повишаване на сигурните активи за сметка на всички останали. Централните банки сигурно ще продължат да наводняват пазарите с пари в поддръжка на националните стопанства, с което на процедура ще основат удобна среда за следващия дългов колапс. Или, както предизвести ръководителят на Европейската централна банка - Кристин Лагард, COVID-19 ще ни върне към международната финансова рецесия от 2008-а.

<!-- Гугъл Tag Manager --> <!-- End Гугъл Tag Manager --> <!-- Гугъл Tag Manager (noscript) --> <!-- End Гугъл Tag Manager (noscript) -->

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР