След като преди седмица за доставка на втечнен природен газ

...
След като преди седмица за доставка на втечнен природен газ
Коментари Харесай

Булгаргаз обявява търг и за тръбен газ, очаква доставчици с излишъци

След като преди седмица за доставка на полутечен природен газ за ноември и декември, за цялата последваща година, както и за интервала 2024-2034 година, през днешния ден, 27 септември, ще бъде разгласен и търг за тръбен газ .

Това заяви пред Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов .

" Търгът за тръбен газ е ориентиран към снабдители, които имат непотребни количества, главно в прилежащи страни или там, където имаме директни системи, тъй че да можем да доставяме по същите тръбопроводи, по които сега доставяме. В момента получаваме тръбен газ от Гърция, частично от Турция, тъй че има индикации от сътрудници там, че могат да осигурят допълнителни количества ", влезе в конкретика той.

Христов се похвали още - имало " сериозен интерес " и към към този момент оповестените търгове за полутечен природен газ, и прелиминарен подобен за тези за тръбен газ .
 Обявяваме търг за газ за ноември и декември
Обявяваме търг за газ за ноември и декември

Росен Христов: Русия е подготвена да дискутира нашите претенции, само че приказва " Булгаргаз "

Не е затворена и вратата за обновяване на доставките на съветски газ в границите на сегашния контракт, само че от " Газпром " все още единственият отговор било мълчанието. " Отговорът бе: Изчакайте, с цел да помислим. Това не се е трансформирало, няма период. Така или другояче това върви редом с всички останали договаряния, с цел да имаме сигурни количества. "

Ако пък въпреки всичко съветско синьо гориво потече още веднъж към страната ни, то няма никакъв проблем да продава остатъците, като сериозен интерес да вземем за пример имало от Румъния.

Съществува някакъв риск България да се изправи на арбитраж с " Газпром Експорт " поради прекъсването на доставките и клаузата в контракта " вземи и заплати ", уточни Христов. Именно по тази причина " Булгаргаз " се пробва да работи допустимо най-добросъвестно , като продължава да изпраща регулярно претенции за доставки, които в следствие биват отхвърляни. " Засега не е ясно дали ще има такова арбитражно дело. Трябва да завърши договорът, да се види какви неустойки се дължат и от кого, в случай че са планувани. И чак тогава може да се демонстрират искания. "

Не се чака дефицит на газ, успокои шефът на енергийното ведомство. " Нашите прогнози са за постоянни доставки през отоплителния сезон и освен. Въпросът е в цената, точно по тази причина водим тези конкурентни процедури, с цел да можем посредством договаряния да задържим равнището на това, което към този момент постигнахме - в границите на към 250 лв. на мегаватчас. "

" Булгаргаз " чака цена на газа за октомври под 240 лева

Предприети са дейности за приемане на доставките на синьо гориво от " Газпром "

Христов още веднъж засегна тематиката с прословутите 7 танкера, контрактувани от кабинета " Петков ", от които в последна сметка страната ни одобри единствено един. Причината за това, повтори той, е били неналичието на свободни слотове за разтоварване. Такива били препоръчани от частната компания " МЕТ ", само че на такава цена, че било стопански неизгодно да се доставят въпросните количества.

" Трябва да се разбере, че газ на каквато и да е цена, не прави работа на никого . Газът, който беше доставен в края на септември, беше доста мъчно продаден и фирмите ясно обявиха, че не могат да работят на такива условия. Газ на скъпа цена е все едно да няма газ ", съобщи министърът.

Към момента специалистите в енергийното министерство подготвят също по този начин оферти за енергийни обезщетения за жителите и бизнеса , в които да влязат и компенсации поради високите цени на природния газ, само че на правилото да се оказва помощ на тези, които имат най-сериозна потребност. Проектомерките ще бъдат импортирани в Народното събрание след изборите.
 Румен Радев търси газ от Египет
Румен Радев търси газ от Египет

Провел е диалог с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР