След като преди седмица се препълниха детските отделения в столицата,

...
След като преди седмица се препълниха детските отделения в столицата,
Коментари Харесай

Тройна зараза блокира болниците, в Пирогов“ слагат легла по коридорите

След като преди седмица се препълниха детските отделения в столицата, към този момент няма никакви свободни места в „ Пирогов “ и за възрастни. Положението е толкоз съществено, че се постанова слагането на кревати и по коридорите в незабавен център №1 в страната, алармират препатили.

Няма свободни места в клиниката по педиатрия в болница „ Лозенец “, аналогично е ситуацията и в общинските лечебни заведения в София.

„ Приемаме единствено най-тежките случаи - тези, които би трябвало да се слагат на О2. А най-тежки са най-малките “, споделя доцент Ирен Цочева, шеф на поделение по педиатрия в УМБАЛСМ „ Пирогов “.

Ситуацията се изостря от към месец.

Причината е в респираторно-синцитиален вирус, само че грипът, който удря все по-често, също усложнява обстановката,

разясняват лекарите. Да не забравяме и коронавирус, който продължава да циркулира.

„ Децата идват с недоволства от внезапно повишение на температурата, кашлица, хрема, изнемощялост. Тази температура постоянно продължава 2-3 дни и действително родителите се тормозят от високите стойности на температурата над 39 градуса в някои случаи “, споделя Яна Андонова, доктор в клиниката по педиатрия на УМБАЛ „ Александровска “. Респираторно-синцитиалният вирус протича тежко и има потенциал за съществени затруднения. Той визира най-вече долните дихателни пътища, бронхеолите - най-малките разклонения на бронхите и може да докара бързо даже до дихателна непълнота, предизвестяват медиците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР