След като преди няколко месеца не успя, ръководството на Висшата

...
След като преди няколко месеца не успя, ръководството на Висшата
Коментари Харесай

Премиър лийг пак иска да наложи нидерландската версия на ВАР

След като преди няколко месеца не съумя, управлението на Висшата лига на Англия обмисля да направи нов опит да убеди ФИФА да се съгласи на една значима смяна при потреблението на системата Видеоасистент рефер (ВАР), оповестява Daily Mail. На Острова желаят да заимстват метода, по който в Нидерландия ползват технологията.

В момента в Англия, когато се преглежда противоречива обстановка, ВАР употребява система, при която посредством начертаването на линии на мониторите се пресмята дали даден футболист се е намирал зад последния при паса към него. Въпросните линии са две: една, отбелязваща позицията на атакуващия състезател, и друга - тази на последния от защитаващия се отбор. Тези линии в Англия са прекомерно тънки - всяка е по един пиксел, като се допуска, че по този метод могат напълно тъкмо да дефинират дали има засада, или няма.

В същото време в Нидерландия двете линии са доста по-дебели - всяка по 5 см. Ако те се допират, се образува 10-сантиметрова обща линия.
Според разпоредбите в Ередивизи от началото на сезона при съществуване на въпросната 10-сантиметрова линия ВАР не преразглежда дискусионното състояние и под внимание се взима решението на съдиите долу на терена. По този метод в Нидерландия ползват понятието за допустима позволена неточност при изчисленията, само че имат вяра, че това е за положителното на футбола, тъй като се стига до малко спирания на играта. Казано по различен метод, нидерландците дават повече права на страничния и основния съдия, като са наясно, че те могат и да сгрешат от време на време. За съпоставяне, в Премиър лийг ВАР се намесва, когато има допиране на линиите.

ФИФА държи на това, на което сме очевидци в Англия - има ли засада, значи е засада. В Ниската земя обаче отхвърлиха да се съобразят със международната футболна централа и ползват своята изменена версия на ВАР.

Ако практиката от Нидерландия съществуваше и във ВАР на Албиона, най-вероятно щеше да надвие на 17 октомври, защото голът на в самия край щеше да бъде зачетен. Тогава беше маркирана минимална засада на нападателя на мърсисайдци. Ако това беше в Нидерландия, щеше да има допиране на линиите и щеше да се зачете първичното решение на реферите - гол.

И въпреки всичко това детайлно пресмятане на нещата в Англия посредством минимaлизиране до пиксел не е напълно, тъй като нормално камерите на ВАР на Острова снимат по 50 кадъра/секунда. Когато обаче даден футболист тича бързо, той може да се реалокира с до 20 см сред два обособени фрагмента. Освен това точният момент на подаването на топката също може да попадне сред два фрагмента. В Нидерландия са приели да позволен тъкмо тази неточност.

Премиър лийг има период до идната неделя (1 ноември) публично да насочи това своето предложение пред Международния ръб на футболните асоциации (IFAB), който контролира измененията в разпоредбите на футбола. Ако концепцията бъде подкрепена, то тя ще влезе в действие от идващия сезон.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР