След като преди няколко месеца финансовият министър Владислав Горанов настоя

...
След като преди няколко месеца финансовият министър Владислав Горанов настоя
Коментари Харесай

Мнения Daily: Проблемите в модела за демонополизация на здравната каса

След като преди няколко месеца финансовият министър Владислав Горанов настоя здравното министерство да работи за демонополизиране на здравната каса, в понеделник, 15 юли, министър Кирил Ананиев ще показа предложение за нов модел за финансиране на здравния бранш

© Велко Ангелов Много се изговори за идната концептуална смяна във финансирането на здравноосигурителния модел - цялостна или частична демонополизация на касата, задължителност или не на спомагателното здравно обезпечаване, благоприятни условия на здравното обезпечаване.
И най-хубавите планове могат да реализират негативен резултат, в случай че измененията не са задоволително добре премислени и не е направена експертна оценка на влияние върху системата като цяло, пациентите и работещите в системата.

Д-р Галинка Павлова, дм, е шеф на " ДКЦ 5 Варна - Св. Екатерина ", основен помощник в катедра " Здравна политика и мениджмънт " към Факултета по публично здраве на Медицинския университет, София, и ръководител на Неправителствени организации " Общност на медиците в България "

Фотограф: Юлия Лазарова

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Понякога дяволът е прикрит в детайлите. Ето някои от тях:

В до момента известния план за конкуренция сред здравната каса и частни здравни фондове е посочено, че

при изпадане в неплатежоспособност на застрахователния фонд

лицата избират нов или служебно се трансферират в НЗОК. В случая не е написан механизъм, по който те да бъдат известени персонално, и на процедура посредством служебното прекачване към НЗОК са лишени от правото на избор .
Задължение на фондовете е да обезпечат на техните членове " налични и своевременни услуги " и " качество на здравните грижи " от техните договорни сътрудници - лечебни заведения.
Предвижда се съществуването на " надзорен орган, който да ревизира активността на договорните сътрудници и да пази ползите на пациентите ".
Тези текстове са лишени от наличие заради обстоятелството, че все още

няма създадени знаци,

отчитащи условията към даване на здравната услуга, свързани с досегаемост, своевременност и качество на здравната грижа. Ефективността на всеки надзорен орган е обвързвана с използване на ясни правила, регламенти, стандарти, които да минимализират субективизма. Отсъствието на нормативна база и специалисти за използването й ще компрометира концепцията и ще сътвори опция за демонстрация на неприятни практики.

Разписана е опцията всеки фонд да има контракт " с всички договорни сътрудници, получили позволение за работа като лечебни заведения на територията на страната ". И незабавно в идващия абзац е посочена противоречаща на това ограничаваща мярка: " фондовете избират с кого да сключат контракт, в това число общопрактикуващи лекари, медицински центрове и лечебни заведения ", като договорят цени на действия с всеки реализатор.

При липса на остойностяване и национално контрактувани минимални цени

на медицинските действия използването на този текст дава опция на фондовете да оказват напън върху обособени лечебни заведения и да подтикват корупционни практики. Успехът на договарянията сред мощните фондове, разполагащи със средствата от здравните осигуровки, и практиките на персонални лекари, медицински център или общинска болница са авансово обречени на крах за изпълнителите на здравна помощ. От друга - не по-малко значима - страна, пациентите ще бъдат лишени от правото си на избор при кого да се лекуват, т.е. фондовете изземват персонални права на пациентите и манипулират пазара на здравни грижи, концентрирайки го в избрани лечебни заведения. По този метод прокламираната сводна конкуренция сред лечебните заведения на практика няма да се състои.

Реализирането на посочените текстове в предлагания тип несъмнено съставлява част от " подводните камъни " за триумфа на обсъжданите промени и е причина за задълбочаване на хаоса в опазването на здравето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР