След като преди месец към присъствено обучение се върнаха учениците

...
След като преди месец към присъствено обучение се върнаха учениците
Коментари Харесай

С неизвестност докога, и големите ученици се връщат в клас с тестване

След като преди месец към присъствено образование се върнаха учениците от първи до четвърти клас, от през днешния ден (6 декември) и учениците от пети до дванайсти клас, чиито родители са съгласни децата им да бъдат тествани един път седмично (в понеделник) с така наречен щадящи проби с проучване на слюнка, се връщат към присъствено образование. Продължава да важи изискването, че родителите на най-малко половината от децата в класа би трябвало да са дали единодушие за тестване, с цел да има присъствено образование.

Неизвестно към този момент обаче е докога ще продължи този режим, тъй като в склад на Българския червен кръст (БЧК) няма ресурси от проби отсега нататък. Макар и министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров да съобщи, че, опитът до момента сочи, че упованията за наличия се разминават доста с действителността.

Кацаров разгласи с увереност връщането и на огромните възпитаници в клас още в четвъртък (1 декември), само че по-късно през същия ден в известие на Министерството на образованието бе посочено, че за задачата има дефицит от над 150 хиляди теста. Впоследствие ведомството осведоми, че късно през нощта са пристигнали 90 хиляди теста и по този начин недостигащите проби за старта на проучването и на огромните възпитаници остават към 60 хиляди

Министърът на образованието акад. Николай Денков изясни пред " Дневник ", че разчита дефицитът да не се окаже решителен: " При пускане на процеса постоянно има някакъв дял родители, които не се съгласяват незабавно, тъй че нашите упования са тези проби да стигнат. Но всички проби, които имаме, сега са на границата за първата седмицата ".

Очакваме този дефицит от към 60 хиляди теста да бъде затрупан от това, че няма да желаят всички родители от първата седмица да се включат децата им.
 акад. Николай Денков,
министър на образованието

В известие на Министерството на образованието категорично се показва, че щадящи проби за интервала от 13 декември нататък няма. За да може изобщо да има алтернатива за присъствено образование и за по-големите възпитаници Министърът на опазването на здравето си, тъй че щадящи проби да се изпозлват един път седмично, вместо както бе до момента два пъти - в понеделник и четвъртък. Учителите, които нямат уверение за имунизиране, преболедуване или антитела, ще продължат да бъдат тествани два пъти в границите на образователната седмица.

Изследвания не са нужни за учениците, които имат документ за имунизиране, преболедуване или антитела, както и в образователните заведения в общините, където заболеваемостта е под 250 нови инфектирани на 100 хиляди население.

За проблемите с тестванията за учениците четете и

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР