След като преди известно време правозащитната организация ACLU откри, че

...
След като преди известно време правозащитната организация ACLU откри, че
Коментари Харесай

В Орландо тестват спорната технология за лицево разпознаване на Amazon в реална среда

След като преди известно време правозащитната организация ACLU откри, че полицията в американския град Орландо употребява спорната система за лицево различаване на Amazon, нейният шеф Джон Мина се оправда с, че просто тестват въпросния програмен продукт в централата си. Сега обаче, Мина призна на конференция, че три от IRIS камерите в центъра на града са оборудвани със софтуера на Amazon. По думите му това не било причина за терзания, тък като все още въпросните интелигентни камери можели да наблюдават само седем офицери от полицията, които са доброволци в плана. Полицейският началник признава, че софтуерът може да бъде употребен за следене на лица, които съставляват действен интерес в бъдеще, само че сега полицията била " надалеч от това ".



" Ние непрестанно тестваме ново съоръжение, тестваме нови оръжия, нови жилетки, нови щитове, нови екстри за полицейските коли. Това се случва от самото начало, само че не значи, че ще използваме този съответен артикул. Просто желаеме да забележим дали работи”, оправда се Мина.

Говорителят на полицията в Орландо - Мишел Гуидо – пък изясни пред изданието Orlando Sentinel, че, когато е приказвал за първи път по тематиката, Мина не знаел, че камерите в центъра са част от тестова стратегия. Тя обаче пропусна да изясни по какъв начин е допустимо сходни камери да са конфигурирани в социална зона без ничие познание и изключително това на шефа на полицията.

Още по-интересен факт е, че, макар че по време на конференцията Мина даде обещание да разкрие къде се намират въпросните камери, след това от полицията отхвърлят да разпространят информацията поради " опасности за сигурността ". От полицията в Орландо даже отхвърлят да кажат дали цялата информация от публичните камери с лицево различаване е налична в сървърите на Amazon.

В отговор, юристът на ACLU Мат Кагъл бе безапелационен: " След като заблуди хората от Орландо, полицейското ръководство най-накрая удостовери, че в действителност употребява технологията за лицево различаване на Amazon на публични места. Сега всичко зависи от компанията: Ще спре ли тя продажбата на рискови технологии на държавното управление? Интересуват ли я неприкосновеността на потребителите и сигурността на цветнокожите общности, протестиращите против държавното управление и имигрантите, които към този момент са подложени на офанзива в настоящия политически климат? "

Защитниците на неприкосновеността на персоналния живот са загрижени, защото държавното управление може да злоупотреби със своята мощ, употребявайки технологии за лицево различаване като тази на Amazon. По този метод службите биха могли да наблюдават мирни протестиращи или имигранти да вземем за пример, без самите жертви на шпионажа да са наясно с това. Още повече, че като се има поради, че технологията към момента дава голям брой недостатъци, то опцията да бъдат набедени почтени хора не е по никакъв начин дребна. Според полицията пък лицевото различаване може да помогне на управляващите в неутрализирането на рискови нарушители.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР