След като преди ден общото събрание на акционерите на БФБ-София

...
След като преди ден общото събрание на акционерите на БФБ-София
Коментари Харесай

Окончателно: След одобрението на акционерите БФБ-София купува енергийната борса за 5.2 млн. лв.


След като преди ден общото заседание на акционерите на " БФБ-София " АД утвърди дефинитивно закупуването на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/сделката върви към завършване.

Акционерите на фондовата борса разпоредиха на съвета на шефовете и изпълнителните членове на сдружението да сключат покупко-продажби за придобиване на 217 664 (двеста и седемнадесет хиляди шестстотин шестдесет и четири) броя елементарни поименни акции с право на глас с номинална стойност от 10 лева, представляващи 100% от капитала на " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД, оповестиха от борсовия оператор, написа в. " Банкер ".

Одобрено е също и предлагането на управлението на борсата притежавани от " БФБ-София " държавни скъпи бумаги (ДЦК), да бъдат продадени, с цел да се обезпечат ликвидни средства за финансиране на договорката.

" БФБ-София " и притежателят на БНЕБ - " Български енергиен холдинг " /БЕХ/, са договорили цена от 5,2 млн. лева за 100 % от капитала на енергийната борса.

От тях, по информация на БФБ - София, 4 милиона лв. ще бъдат платени при подписване на Договора за прекачване на 100% от капитала на БНЕБ, а останалите 1,2 милиона лв. ще бъде платена на три равни вноски в границите на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прекачване на акциите. За тази сума БФБ ще учреди в интерес на БЕХ револвираща, безусловна и неотменяема банкова гаранция.

БФБ разпореди пазарната оценка на енергийната борса на Crowe Horwath ( “Ес Еф България” ЕООД). БНЕБ е била оценена в диапазона сред 4,831 млн. лева и 9,682 млн. лева

Промяната на собствеността се наложи, откакто Европейската комисия категорично препооръча енергийната борса да се отдели от БЕХ, с цел да се понижи въздействието му на пазара на електрическа енергия.

Първоначално от енергийното министерство и държавното управление предвиждаха БЕХ да трансферира собствеността върху притежаваните акции в БНЕБ на Министерството на финансите. Впоследствие обаче бе преценено, че по-добрият вид е закупуването на БНЕБ от Българската фондова борса и Брюксел удължи крайния период за изваждането на енергийната борса от структурата на БЕХ до края на октомври 2017 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР