След като правителството преведе накуп 2.2 млрд. лв. за осем

...
След като правителството преведе накуп 2.2 млрд. лв. за осем
Коментари Харесай

България излезе на второ място по разходи за отбрана в НАТО

След като държавното управление преведе вкупом 2.2 милиарда лева за осем самолета F-16 Блок 70, разноските на България за защита скачат до 3.515 милиарда лева, или към 3% от прогнозния БВП (БВП) на страната ни за тази година. По калкулации на Българска национална телевизия това съответствие слага България на второ място в НАТО, като само Съединени американски щати дават повече пари по отношение на размера на своята стопанска система. Такива пари за защита страната ни не е отделяла от 16 години, показват специалистите.

„ Ние сме в златната среда, единствено шест страни в НАТО извършват условието за 2% разноски от Брутният вътрешен продукт. Страни като Германия имат 1.3% разход, само че той се равнява на 37.6 милиарда евро “, разяснява Симеон Николов от Центъра за стратегически проучвания.

С 1.4 милиарда лева, които се чака да бъдат дадени за 150 бронирани машини за пехотата през 2020 година, и 984 млн. лева за два модулни патрулни кораба, разноските ни за защита в идващите години може да останат на почти същото равнище.

Според специалистите вторият значим индикатор е какъв брой % от разноските за защита отиват за ново въоръжение. Тези 2.2 милиарда лева, които България към този момент преведе за новите изтребители F-16, съставляват 60% от общите разноски за защита за 2019 година, което ни подрежда преди всичко в НАТО по този индикатор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР