След като повечето западни компании се изтеглиха от руския пазар

...
След като повечето западни компании се изтеглиха от руския пазар
Коментари Харесай

Руснаците не харесват руския заместител на IKEA, където качеството е лошо и няма кюфтенца

След като множеството западни компании се изтеглиха от съветския пазар в отговор на войната в Украйна, комерсиалните центрове в Москва се извършиха с техни съветски копия. Едно от тях е различният вид на шведската компания за мебели IKEA. Изглежда обаче оригиналът мъчно може да бъде заимствуван, а това оставя някои консуматори в страната изключително недоволни.

Рускоезичното издание " The Moscow Times ", основано в Нидерландия, потегля на обиколка по щандовете на магазина " Гуд Лакк " (Good Luck, в превод " добър шанс " ), където единствено допреди година се е намирал шведският мебелен колос. Това увещание е оставено за клиентите, които биват посрещнати на входа от синьо-жълт интериор - тъкмо в цветовете на марката IKEA.

Едни от първите продукти, които се виждат, са мебели за детска стая, върху които са сложени съветски буквари, а рафтовете на етажерките са украсени със остарели руски речници - увещание, че " Гуд Лакк " несъмнено не е шведски магазин. Много от изложените артикули, в това число столове, маси и библиотеки - са съвсем неразличими от тези, продавани преди в IKEA.

Въпреки някои явни прилики, клиентите споделят пред " The Moscow Times ", че този съветски сурогат не дава отговор на високите стандарти, сложени от марката, на която се пробва да подражава. Такова е мнението и на Наталия, която е отишла с концепцията да пазари, само че споделя, че е останала разочарована от визитата си в магазина. Тя споделя, че качеството на стоката няма нищо общо с това, което IKEA е предложила.

" Това не е IKEA - точка ", споделя тя.

В продължение на повече от двайсет години руснаците, които търсеха минималистични мебели на налични цени, пазариха от шведската марка, чиято активност на съветския пазар включваше 12 магазина, 4 заводи и над 10 хиляди чиновници все още преди нейното овакантяване.

След началото на войната в Украйна тя се изтегли дружно с доста други западни марки като McDonalds, Starbucks и Zarа, които също бяха заместени от свои съветски копия. Собствеността на IKEA беше продадена на други притежатели при изискване, че ще работят под нова марка. Впоследствие шведският колос продаде последната си фабрика за мебели през март 2023 година - година откакто стартира да разпродава активите си в Русия.

Екипът, който сега стои зад " Гуд Лакк ", преди този момент е работил по развиването на търговията на дребно на IKEA в Русия, а доста от чиновниците също са работили в шведската компания. Плановете на съветския сурогат са в последна сметка да отвори близо 1000 свои обекта, в това число и в прилежащ Беларус.

Междувременно през април там също се появи клонинг на мебелния колос, който се споделя Swed House. В него също към момента се продават истинските артикули на първичната марка и всички продукти се създават в същите заводи.

" Гуд Лакк " твърди, че клиентите няма да могат да схванат разликата сред нейните артикули и тези от IKEA.

" Напускането на IKEA не е причина да се откажете от интериорния дизайн, който обичате. Благодарение на Гуд Лакк в този момент можете да купувате същите артикули, както преди. Дизайнът, качеството, лекотата на закупуване и простотата на сглобяване остават същите. А в този момент имената са по-лесни за изговаряне и запомняне ", написа компанията на своя уеб страница.

Вместо шведски имена продуктите в магазина са проведени в шест сбирки, които употребяват непознати думи, само че изписани на кирилица - по сходство на името на марката. Кой тъкмо доставя продукти до " Гуд Лакк " все още не е известно. Главният изпълнителен шеф Антон Колчин съобщи, че компанията работи с 14 производители от Русия и Беларус, само че не ги назова поименно.

Засега в магазините им се оферират единствено артикули за спалнята и хола, като разнообразието е малко. Докато човек може да прекара часове в разглеждане на многочислените етажи на IKEA, за клиентите на съветското му копие това лишава единствено няколко минути поради неналичието на редица артикули, в това число кухни и посуда за хранене. Руските клиенти са лишени и от фамозните шведски кюфтенца, с които мебелната марка също е известна. Това вероятно е още едно отчаяние за руснаците, които са били фенове на IKEA.

" Качеството също е друго ", споделя Алла, която пазари в " Гуд Лакк " с щерка си. Момичето също се включва в диалога, с цел да показа усещанията си: " Честно казано, доста е зле ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР