След като постигна по-висок от очаквания ръст на брутния вътрешен

...
След като постигна по-висок от очаквания ръст на брутния вътрешен
Коментари Харесай

Световната банка: България влиза в тежка рецесия

След като реализира по-висок от упования растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) през 2019 година, българската стопанска система, в синхрон с останалите страни от Европейски Съюз, ще потъне в криза през 2020 година в следствие от пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху износа и вътрешната интензивност.
Очаква се спадът на Брутният вътрешен продукт да доближи 3.7% през 2020 година, съгласно пролетната икономическа прогноза на Световната банка за район Европа и Централна Азия.
В допълнение на прогнозите за района, в постоянния стопански отчет се упорства за решителни политически ограничения, които дават приоритет на вложенията в здравни системи и обезпечават обществена отбрана за популацията и изключително за най-уязвимите, с цел да се смекчи въздействието на пандемията COVID-19 в района на Европа и Централна Азия.
Прогнозите за икономическите последствия от COVID-19 се основават на голям брой незнайни и забележителна неустановеност. Предвид това, отчетът включва симулации, имащи за цел да илюстрират част от последствията върху растежа, които могат да се осъществят вследствие на пандемията.* Сценариите допускат, че районът ще изпадне в криза през 2020 година като спадът на стопанската система ще бъде сред -4.4 и -2.8% поради последствията от пандемията, преди да се възвърне още веднъж възходящият тренд през 2021 година, вследствие на подхванатите ограничения, последователно възобновяване на международните цени на суровините и усилване на търговията. Прогнозата на 2021 година за България е растежът да доближи 3.9%.
„ През тези извънредно сложни времена е неотложно политиците да работят уверено “, споделя Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. „ Това значи бързи ограничения за подсилване на здравните системи и мрежите за обществена сигурност, подкрепяйки частния бранш и запазвайки финансова непоклатимост и доверие – всичко това е от решаващо значение за запазване живота на хората. “
Според Фабрицио Дзарконе, Постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия „ в този момент повече от всеки път е належащо да се обърне внимание на бедните, защото те са най-уязвимата група от популацията при здравни рецесии и е доста по-вероятно те първи да пострадат от загуба на приходи в следствие от карантината и нарушената икономическа интензивност в страната “.
В отчета се упорства за ограничения в поддръжка на уязвимите групи и браншове, като да вземем за пример парични помощи или дотации за опазване на здравето, както и краткотрайни заеми и данъчни облекчения за бизнеса, които ще имат решаваща роля за понижаване на икономическия спад и опазване на работните места.
Световната банка подхваща огромни и бързи дейности, с цел да помогне на разрастващите се страни да се оправят с заболяването, да подобрят здравните ограничения и да оказват помощ на частния бранш да продължи да работи и поддържа работните места. Световната банка ще обезпечи до 160 милиарда $ финансова поддръжка през идващите 15 месеца, с цел да помогне на страните да защитят бедните и уязвимите, да поддържат бизнеса и да засилят икономическото възобновяване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР