След като постигна колебливо споразумение с Финландия и Швеция, Турция

...
След като постигна колебливо споразумение с Финландия и Швеция, Турция
Коментари Харесай

Целите са определени. Турция не оставя избор на НАТО

След като реализира нерешително съглашение с Финландия и Швеция, Турция разблокира кандидатурите им в НАТО. Но скандинавците към момента са надалеч от пълноправно влизане в Алианса - президентът Реджеп Тайип Ердоган си остави задоволително място за маневриране и пазарлъци с Вашингтон. Какви са външнополитическите цели и тактичност на Анкара.

Кюрдският въпрос скапе НАТО

Финландия и Швеция, които от дълго време и тясно си сътрудничат със Северноатлантическия алианс, на 18 май подадоха молба за присъединение към този боен блок. В началото на годината сходен сюжет даже не беше премислян. Проучванията на публичното мнение демонстрираха двусмисленото отношение на обществото към НАТО, само че, както изясняват в Стокхолм и Хелзинки, съветската специфична интервенция в Украйна промени всичко.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг побърза да съобщи, че скандинавците ще бъдат посрещнати " с отворени прегръдки ". Турция обаче се намеси. Възползвайки се от обстоятелството, че е нужен консенсус за разширение, Анкара подсети на шведите и финландците за дейната поддръжка на Кюрдската работническа партия и организацията ФЕТО (и двете приети за терористични в Турция) и в действителност блокира кандидатурите.

В края на май турските управляващи показаха лист с условия към Финландия и Швеция. Основното нещо е отводът да се поддържат терористични (според Анкара) придвижвания, както и изгонването на членове на ПКК и свързани с нея придвижвания (включително Кюрдския либерален съюз, настоящ в Сирия) и членове на ФЕТО, ръководени от проповедника Фетхулах Гюлен. Смятан е за основател на несполучливия боен прелом в Турция през юли 2016 година

Гюлен живее от много време в Съединени американски щати. Вашингтон отхвърля екстрадиция. Гюленистите работят по целия свят. В Турция считат, че са основали нещо като " страна в страната ", само че доста отслабена от чистките след несполучливия прелом.

Във Финландия и Швеция има малко гюленисти. Но последователите на ПКК, етническите кюрди заемат управителни позиции там, а управляващите не се двоумят да изразят поддръжка за кюрдското придвижване. И да им дава милиони долари. За Турция това е изцяло недопустимо.

Компромис или " повсеместен позор "?

В края на юни на срещата на върха на НАТО в Мадрид Анкара, Стокхолм и Хелзинки подписаха меморандум, гарантиращ осъществяването на турските претенции. Кандидатурите бяха разблокирани, а на 5 юли протоколите за присъединение на Швеция и Финландия към Алианса бяха утвърдени от посланиците на страните от НАТО.

Сега зависи от националните парламенти да ратифицират протоколите. Сега скандинавците остават в статута на наблюдаващи: те могат да вземат участие в срещи, само че без право на глас. За тях не важи и член 5 от Вашингтонския контракт за групова сигурност, съгласно който опасност за която и да е членка на НАТО се приравнява на опасност за целия алианс. Съединени американски щати обаче към този момент предоставиха на Финландия и Швеция лични гаранции за сигурност.

Естония ратифицира протоколите още на идващия ден след подписването им. Процедурата е стартирана и в други страни, само че по предписание се изисква общо гласоподаване, а през лятото не е елементарно да се събере кворум. Най-вероятно ще отнеме няколко месеца.

И Турция отново може да забави всичко. Въпреки че ратификацията не е от компетенциите на президента, Ердоган е изцяло кадърен да се наложи над Народното събрание. И още нищо не е ясно: президентът неотдавна сподели, че терористите се изгонват прекомерно постепенно.

Според него Швеция е изпратила поръчка за 73 души. Той не посочи що се отнася до Финландия. Като цяло детайлностите от тристранния меморандум са незнайни, което притегли вниманието по-специално на прессекретаря на съветското външно министерство Мария Захарова. " Не могат да кажат какво са се разбрали. Това е невероятно, това е просто някакъв повсеместен позор, който се случва там ", сподели тя.

Скрити упования

В същото време неналичието на конкретика в историята с меморандума се вписва в огромната игра на Ердоган в НАТО. Още на стадия на налагане на несъгласие на финландските и шведските кандидатури, наблюдаващи показаха, че задачата на Турция въобще не са европейските кюрди, а връщане към програмата за разработка и произвеждане на изтребители F-35. Вашингтон изгони Анкара оттова поради закупуването на съветски системи С-400. Като се има поради, че Съединените щати са извънредно заинтригувани от разширението на НАТО, турското несъгласие се трансформира в мощен лост.

Промените в реториката на Вашингтон индиректно свидетелстват за това, че пазарлъкът продължава. Например Джо Байдън поддържа продажбата на изтребители F-16 на Турция. Сега всичко зависи от конгресмените, само че източници от Капитолия настояват, че договорката към този момент е условно утвърдена. В същото време американците се пробват да не загатват Ф-35 - това явно се дължи на опитите да запазят реномето си за по-дълго.

Аргументирайки за изключването на Турция от програмата за Ф-35, Белият дом настоя за техническия аспект на казуса. Използването на съветски С-400 по едно и също време с американски изтребители би основало риск от приключване на данни за технологиите на НАТО към Москва, съгласно представители на Пентагона. Но в този случай доставката на Ф-16 също би си коствала да бъде блокирана. И това не се случва.

Символизъм против реалполитика

Връщането на Турция към програмата F-35 е допустимо, счита Алексей Образцов, водещ откривател в Центъра за азиатски и африкански проучвания на Висшаташкола по стопанска система. „ Има още години преди конвейерното произвеждане, през това време обстановката може да се промени неведнъж “, акцентира специалистът.

В същото време, прибавя той, тематиката за разширението на НАТО и държанието на Турция сама по себе си е конфликт на два радикално разнообразни метода. Западът избира показните жестове, Ердоган избира действителната политика.

" Влизането на Финландия и Швеция в НАТО е безусловно алегорична стъпка. Тя няма да докара до никакви на практика последици, с изключение на вероятни отрицателни - тези страни бяха доста по-важни като извънблокови страни. Щом интернационалните играчи бяха увлечени от алегорични жестове, Ердоган също „ разпери криле ". Зад гърба му има повече от шест века на османската дипломатическа школа - безусловно символична”, споделя Образцов. “Затова Анкара с възторг се включи в танца към разширението на НАТО. За Турция не са толкоз значими Гюлен или кюрдски кафези, разпръснати из цяла Европа, които в действителност нямат доста връзка между тях.Кюрдският проблем е безконечен, произхождащ от времето на султана.Луди проповедници като Гюлен също е имало във всички интервали от турската история. Тоест в този момент това са безпринципни въпроси “, счита специалистът.

Подкрепяйки цялостната игра, Анкара съзнателно акцентира дребни проблеми, само че разчита на съществени резултати. Това надалеч не е просто връщане към програмата Ф-35. „ Ердоган да вземем за пример желае признаването на Северен Кипър “, напомня специалистът.

Като цяло историята на Финландия и Швеция ще се проточи толкоз дълго, колкото пожелае турският водач. Анкара може всеки миг да отсрочи всички съглашения със Стокхолм и Хелзинки. И тогава идващият стадий от договарянето е неминуем.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР