След като постави белотата на пешеходните пътеки и чистотата на

...
След като постави белотата на пешеходните пътеки и чистотата на
Коментари Харесай

Прокуратурата прати Ангелкова да брои чадърите на плажа

След като сложи белотата на пешеходните пътеки и чистотата на пътните знаци под специфичен контрол, в този момент прокуратурата разпореди на министъра на туризма Николина Ангелкова да ревизира съблюдават ли се законовите условия по стопанисването на плажовете поради старта на летния сезон, заяви "Клуб Z ".

От Върховната административна прокуратура (ВАП) желаят от Ангелкова да ревизира първо дали има обезпечен свободен достъп до плажовете, без да се дефинират такси за това (надзорът за правда е прерогатив на ВАП, а в тази ситуация става въпрос дали се съблюдава Законът за устройство на черноморското крайбрежие, б.р.)

Както е известно, всяко лято избухват кавги с ограничението на свободния достъп до линията, обезпечен освен от законите, само че и от конституцията, от страна на притежатели на земи, намиращи се зад плажовете. Така да вземем за пример на "Силистар " частници не позволяват туристите да стигнат до плажната линия с коли, в случай че не заплатят такса за паркиране. Оплаквания имаше и за плажа в Росенец, където се разполага така наречен летен сарай на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Огради от време на време изникват и към "Русалка ". Протести пък провокира новата дървена ограда на испанската "Ибердрола Инмобилария ", с която тя маркира парцела си в горичката зад "Корал ", а общински път, по който да се стигне до плажа, на процедура няма.

Прокуратурата желае от Ангелкова да ревизира и дали се съблюдава условието за 50 на 50 зони - за свободно плажуване, т.е. с персонални плажни такъми и с платени такива.

"По силата на закона тази повърхност би трябвало да е равностойна като достъп до морето със зоните с ситуирани от концесионера или наемателя плажни такъми, които той дава възмездно на посетителите на морския плаж и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели ", напомнят от ВАП.

Проблемът тук е, че законът не споделя по какъв начин се уреждат въпросите с един плаж като "Велека " в Синеморец, да вземем за пример, където свободната зона се намира доста по-далеч от пътя, който води към плажа в сравнение с платената такава. За да се доближи до нея, би трябвало да се премине половината плаж. Все отново бе пресечена практиката от минали години, при която концесионерите разполагаха на първа линия платените шезлонги и чадъри, а плажуващите, които не желаят да заплащат за сянка, бяха изтикани зад тях.

Ангелкова ще би трябвало да направи инспекция още за законосъобразно слагане на преместваеми обекти и уреди за реализиране на наложителните действия на морския плаж и за спортно-развлекателна активност и заведения за бързо обслужване и други

"Според закона наложителни са дейностите по обезпечаване на водното избавяне, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, а обектите и оборудванията за спортно-развлекателна активност и заведения за бързо обслужване по предписание могат да заемат общо до 2 на 100 от площта на морския плаж ", напомнят от ВАП.

Срокът за осъществяване на инспекцията е двумесечен. След това ще има "обобщена информация за установените нарушавания, подхванатите съответни ограничения и дейности за премахване на разкритите случаи на неспазване на закона... и за санкциониране на отговорните лица ".

Самата Ангелкова анонсира преди дни, че и това лято ще има голям брой инспекции по плажовете. И макар че явно прокуратурата не й вменява отговорност да следи и за палатки на пясъка, министърката разгласи, че в обсега на активността й ще попаднат и така наречен диво къмпиращи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР