След като получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията

...
След като получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

След покупката на Pulsar Ozone.bg отваря нови магазини и се прицелва към нови пазари

След като получи позволение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие веригата магазини Pulsar, Ozone.bg има огромни проекти за развиването на бизнеса.

Сливането е първата стъпка на българската Ozone.bg при физическите магазини. От основаването си през далечната 2008 година търговецът работи единствено в интернет. Плановете за разширението на активността и отвън интернет пространството обаче напълно не са нови и не са плод на импулсивно решение, споделя пред Money.bg Любомир Бабуров, шеф и съучастник. " Още от основаването на Ozone.bg сме мислели и за физически магазини - под разнообразни форми, било то огромен шоурум или верига, сходна на Pulsar ", споделя той.

Ходът може и да наподобява чудноват в епоха, в която от ден на ден се приказва за западането на физическите магазини в западния свят, изместени от удобството на интернет търговията. Той обаче е добре премислен и от Ozone.bg имат вяра, че ще донесе добавена стойност. " Въпреки че всичко може да се продава онлайн, несъмнено потребителско преживяване е значително по-различно, изключително при артикули за развлечение и свободно време. В последните години omni-channel търговията се потвърждава като по-удобна за клиентите заради спомагателните точки за взимане на онлайн поръчки, както и опцията за обзор или тестване на стока, забелязана онлайн. В идващите години ще се стараем да подобряваме точно това с нашите магазини ", споделя Бабуров.

Нещо повече, обединената верига ще влага спомагателни средства в развиването на физическата търговия, като усили броя на магазините на Pulsar с още два. Към момента веригата има 10 магазина в София, Пловдив, Бургас и Варна. Предвижда се и серия промени в съществуващите обекти в посока на по-добро нареждане, възобновяване на мебел, а даже и увеличение на площта на някои от локациите. " Искаме да растем и нямаме желание да създадем магазините ни просто придатък ", показва той.

Бабуров е безапелационен още, че стремежът на компанията е в орязване и икономисване, а в растеж и синергия сред двата търговеца. " С Pulsar през последните 10 години работим на практика едни и същи категории, само че по много друг метод и с друг триумф. С Ozone постоянно сме фокусирали на кампанийни продажби, на съответни фокус артикули, на дейна маркетинг връзка. Също по този начин, от основаването ни до в този момент сме разширили портфолиото ни доста отвън гейминга - един основен образец са книгите. На тези фактори се дължи и растежа ни в последните 6 години ".

А самият напредък е повече от впечатляващ. През 2018 година Ozone.bg има доходи от 15,7 милиона лв., а Pulsar - 9,95 милиона лв.. Последната обаче резервира оборотът през последните години, до момента в който Ozone.bg пораства стремглаво и записва над 15-кратен растеж на приходите от 2013 година насам.

И компанията наподобява занапред набира скорост. Освен посредством отваряне на нови магазини и обновяването на старите обекти, Ozone.bg счита да пораства и посредством увеличение на предлаганите категории артикули. Макар че е добре позната и стартира активността си с продажбата на компютърни игри, интернет магазинът продава и книги, играчки, пъзели, техника и други. Любопитното е, че от тази година видеоигрите към този момент не държат първото място по продажби. " Книжната част на Ozone.bg е водеща като оборот и брой поръчки все още и има наклонност да продължава да пораства ", показва Бабуров. С придобиването на Pulsar това най-вероятно ще се промени, разяснява той, само че растежът на обособените категории е здравословен за растежа и устойчивостта на бизнеса. " Колкото повече огромни, независими секции имаме, толкоз по постоянен бизнес, самостоятелен със сезонността на дадена категория ", безапелационен е той.

Така идната категория, която ще откри място на Ozone.bg, са спортните артикули и такъми за занимания на открито. Заедно с това от компанията възнамеряват и нахлуване на нови пазари, само че към този момент не издават детайлности. Самите Pulsar имат поръчки и от чужбина, само че към този момент техният дял е нищожен.

Пиратството и новата конкуренция от стрийминг услугите

За един търговец на видеоигри се счита, че има обичайно две огромни трудности - пиратството и навлизането на нов вид абонаменти за игри, като Steam, да вземем за пример.

" Steam и сходни са също една от аргументите да желаеме да навлизаме в офлайн пазара. Краткосрочно, това ще ни разреши да осъществяваме растежи при игрите, само че дълготрайно ще ни даде още един инструмент, с който ние да нареждаме бизнеса ни там, където клиентите ни имат потребност ", показва Бабуров.

Междувременно се регистрира и забележителен растеж на хората, които купуват игрите, които играят. " До напълно скоро, може би даже 5-6 години, напълно умерено можехме да кажем, че хората които си купуват игри, са % на %. Лесна информация може да създадем като забележим какви са размерите в известните тракери, спрямо формалните продажби. Вижда се много ясна наклонност, обаче, това да се трансформира в положителна посока. Причините са доста - по-голямото нахлуване на конзоли на пазара, по-голяма публика от геймъри като цяло, както и по-висока кредитоспособност спомагат изцяло ", показва той.

Промяна има и средностатистическия геймър: " Ако до преди 15 години приемахме, че той е момче младеж, сега това наподобява много надалеч от действителността. Вече геймингът е неизменима част от поп културата, а в резултат на множеството платформи, през които могат да се играят игри, аудиторията е съвсем толкоз разнообразна, колкото тази на хората гледащи кино ", споделя Бабуров.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР