След като получи престижната литературна награда Man Booker International и

...
След като получи престижната литературна награда Man Booker International и
Коментари Харесай

Първият корейски роман, отличен с Man Booker, вече и на български

След като получи влиятелната литературна премия Man Booker International и беше преведен на близо 40 езика, един от най-популярните и обсъждани модерни корейски романи излиза у нас. „ Вегетарианката “ от Хан Канг, издаван на български език от „ Ентусиаст “, е приет от критици по целия свят и е сравняван с творбите на Кафка. Канг основава мрачна, само че красива история за табутата, властта, маниите и битката на една жена с оковите на насилието.
Още преди появяването на книгата през 2007 година Хан Канг е одобрен създател в родната Южна Корея. Тя е притежател на редица литературни награди, в това число и за работата си на художник. Излизането на „ Вегетарианката “ скандализира част от корейското общество, съгласно което историята, разказана в романа, е прекомерно последна и странна. Въпреки това книгата е разпродадена в тираж от 20 000 екземпляра.
Своето огромно интернационално самопризнание – и от критиците, и от читателите – писателката получава през 2015 година, откакто книгата излиза във Англия. Година по-късно Хан Канг и преводачката Дебора Смит печелят една от най-значимите литературни награди – Man Booker. Председателят на журито Бойд Тонкин споделя, че решението им е било изцяло единомислещо. „ Тази компактна, изящна и тревожна книга ще остане дълго в съзнанието, а може би и в фантазиите на своите читатели “, споделя той. Канг се трансформира в първия корейски създател, притежател на оценката, а единствено в родината ѝ са отпечатани спомагателни 462 000 копия от книгата.
„ Вегетарианката “ споделя история на Йонгхе и брачна половинка ѝ, чийто живот е елементарен и значително предвидим. Докато не идват кошмарните сънища – натрапчиви картини с кръв и свирепост, които изтезават младата жена и в последна сметка я принуждават да се откаже от консумирането на месо. Този дребен акт на самостоятелност слага завършек на елементарния фамилен живот и начало на гротескни събития вкъщи. И на една невероятна трансформация на душата.
Съпругът ѝ, сестра ѝ и нейният мъж на вятъра пробват да възвърнат контрола си върху Йонгхе, до момента в който тя отстоява избора, трансформирал се в заветен закон за нея. Скоро опитите им стават обезверени – те подлагат първо мозъка, а след това и тялото ѝ на все по-натрапчиви и извратени похищения. Така съумяват да подбуден Йонгхе да извърши рисково бягство – освен от околните ѝ, само че и от самата себе си. А път обратно може и да няма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР