След като почивките в Турция през миналата година излизаха тънко

...
След като почивките в Турция през миналата година излизаха тънко
Коментари Харесай

Българските и руските туристи се завръщат в Турция

След като почивките в Турция през предходната година излизаха фино поради политическия раздор сред Анкара и Москва, тази година цените на пакетите за олинклузива в южната ни съседка са с 15-25% по-високи и се завръщат към равнищата си от преди три години, изясняват туроператори, предава „ Труд ".

Туризмът в Турция изпадна в рецесия два сезона подред поради политическата рецесия след опита за прелом през юли 2016 година и напрежението в връзките с Москва, последвало свалянето на съветски военен аероплан половин година по-рано от турските Военновъздушни сили. В отговор съветските туроператори стопираха пакетите за почивки в турски курорти и доста от хотелите останаха празни. Кризата в връзките сред Анкара и някои страни от Европейски Съюз пък докара от отлив на европейски посетители. Данните от ранните записвания за идния летен сезон обаче демонстрират, че тази година отрицателните последствия, които понесе туристическият отрасъл в страната, ще бъдат преодолени в забележителна степен.

" Турция нарастна, тъй като руснаците се завърнаха. Има засилен интерес и от страна на поляци и чехи. Миналата година не беше проблем да се намерят предложения за 7-дневен престой в 5-звездни хотели с " ултра ол инклузив " пакет и под наем полет на цени много под 1000 лв. в дейния сезон, само че в този момент това е съвсем невероятно ", настояват пред " Труд " туроператори.

Сериозна заслуга за този растеж има и раздвижването на вътрешния пазар, защото през предишните два сезона доста от държавните служители в страната не са излизали в отпуск след чистката в администрацията. Заради въведените ограничавания за пътувания в чужбина пък тази година те всеобщо ще почиват в родината си.

Българските туристи също се връщат в Турция. Според туроператорите пакетите за летния сезон са съвсем изкупени. До края на февруари текат ранните записвания и искащите към момента могат да създадат резервации с понижения от порядъка на 15-30%.

Офертите за 7 нощувки в 5-звезден хотел и пътешестване със аероплан стартират от 400 евро, само че са за самото начало на сезона, през май. В дейните месеци юли и август е мъчно да се закупят такива под 550-600 евро. Семейство с дете ще заплати към 1200 евро. За към 500 лв. може да се намерят пакети за юни и септември, само че пътуването е с рейс.

Няма осезаема смяна в цените и интереса към Гърция. Възможностите там са разнородни и добре познати на българския екскурзиант - хотел, квартира или къмпинг.

Офертите обаче са най-вече за хотели от междинния клас. Предложенията за по-малко известните дестинации като островите Санторини, Корфу и Лефкада стартират от към 900 лева за човек в двойна стая, за 7 дни и транспорт по въздуха. Туроператорите оферират и 3-4 нощувки по време на майските и великденските празници на цени сред 300 и 400 лв., които са желани от българите.

Една от малко познатите дестинации в Гърция, която към този момент се предлага у нас, е мъчно наличният остров Кефалония. Често бурното море затруднява постоянните фериботни връзки до там, по тази причина туристите пътуват със аероплан. Островът е извънредно хубав с съвсем недокоснати плажове, част от които са налични единствено по вода. Друга гръцка дестинация, която родните оператори се пробват да наложат, е вулканичният Санторини. " Любопитното е, че всички европейци го харесват, само че не и българите. Там го няма обичайния песъчлив плаж и клиентите ни избират да го посещават с по-кратък престой ", обясниха от сектора.

Все по-далеч за същите пари

Макар че почивката в Турция нараства, предлагането към момента е задоволително, защото няма метод целият размер на туристопотока да бъде възобновен на равнищата от преди.

В същото време, по-екзотичните дестинации стават все по-достъпни за българите, защото цените на самолетните билети понижават, а предлагането нараства, уточни Димитър Попов, член на УС на Асоцацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА).

" Очаквам да има нарастване по посока Югоизточна Азия поради нападателната агресия на авиопревозвачи като катарските, които откриха нови линии в района. Всяка нова дестинация на нискотарифните компании също неотложно генерира туристически трафик. Туроператорите незабавно се възползват и купуват места. Като цяло наклонността е цените за екскурзиите на азиатския пазар да понижават ", изясни специалистът.

По думите му, българският екскурзиант към този момент се е наситил на Европа. " Никой няма да върви в Париж няколко пъти, с цел да види едно и също нещо. Клиентите гледат по-далеч в търсене на нещо друго. Това не значи, че българинът е забогатял, а просто може да стигне по-далеч за същите пари ", сподели Димитър Попов.

Далечният изток и Скандинавия притеглят феновете на екзотиката

Българите, които са фенове на пътуванията до по-екзотични кътчета на планетата, най-често избират Далечния изток - Малайзия, Индонезия с островите Бали и Ява, Сингапур, Китай, Япония и Индия, разкриха туроператори. Екскурзиите в тези далечни страни нормално траят по една или две седмици. Цените са от 2000 до 6000 лв. според от дестинацията и престоя.

На същата цена можете да посетите и Скандинавия. В сектора регистрират засилен интерес към тази северна дестинация. визитите там се оферират в автобусен и самолетен вид с към 10 нощувки, някои от които - на ферибот, а туристите имат опция да посетят разнообразни градове и да се любуват на красивата природа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР