След като по време на последната среща на ръководството на

...
След като по време на последната среща на ръководството на
Коментари Харесай

Борсовите индекси по света и доходността по ДЦК се покачват в петък заради политиката на ЕЦБ

След като по време на последната среща на управлението на ЕЦБ под управлението на Марио Драги в четвъртък централната банка разгласи в допълнение намаление на главните лихвени проценти в отрицателна територия и възобновяване на програмата си за изкупуване на задължения, в петък борсовите показатели по света записаха повишаване, дружно с доходността по дълготрайните държавни скъпи бумаги. Еврото нарастна леко по отношение на $ - с 0,35%, достигайки двуседмичен връх, а английският паунд мина границата от 1,24 $ за паунд за пръв път от три месеца. За позитивните упования на пазарите способства и изявлението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че е податлив да разиска предварителна комерсиална договорка с Китай, въпреки да посочи, че " лесното " реализиране на съглашението ще е невероятно.

При тържищата в Европа растежът е сдържан, като Euro Stoxx 50 се повиши с 0,43%, Dax - с 0,61%, а FTSE - с 0,1%. Индексите в Азия обаче затвориха при шестседмични върхове, като Nikkei, който се повиши с 1,05%, реализира най-високата си стойност за последните четири месеца. При Topix растежът беше от 0,93%, при CSI 300 - от 1,08%, а при Hang Seng - oт 0,98%. Пазарът в Австралия също бележи напредък. В Съединени американски щати S&P 500 затвори при стойност от 3009,57 след напредък от 0,29%, което е близо до най-високата му историческа стойност. Dow Jones се увеличи с 0,17%, Nasdaq - с 0,30%, а NYSE - с 0,26%.

Доходността по държавните скъпи бумаги се повиши, като в тази ситуация на дълготрайните дългови документи на Съединени американски щати, Япония и някои европейски страни растежът доближи най-високата им стойност за последните шест седмици. Десетгодишните американски ДЦК носиха рента от 1,8% по отношение на 1,4% през септември. Немските десетгодишни бумаги носят негативна рентабилност от -0,5%. " Изглежда, че имаме много забавни нива на доходността. Ако тази консолидация продължи, в някои миг ще можем да се чудим дали въобще количествените удобства на централните банки въобще са тук ", разяснява пред Reuters ръководителят на форекс тактиката в Saxo Bank Джон Харди.

След дейностите на Европейската централна банка в четвъртък се чака Федералният запас на Съединени американски щати да намали главните лихвени проценти с 0,25 процентни пункта по време на срещата на управлението си в сряда, а същото да направи и Bank of Japan в четвъртък. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР