След като по време на няколко изборни кампании се хвалеха,

...
След като по време на няколко изборни кампании се хвалеха,
Коментари Харесай

На Борисов много му се иска, но не му стиска да вдигне данъците

След като по време на няколко изборни акции се хвалеха, че не са вдигали налозите, и се кълняха, че няма и да го създадат, ръководещите от ГЕРБ направиха внезапен завой. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов заръчаха на новоизбраните кметове и общински съветници да не флиртуват с популацията и да подвигат ставки, в случай че желаят да разполагат с задоволително пари. Борисов непосредствено размаха пръст на популистите от Българска социалистическа партия и предизвести алените градоначалници, спечелили вота с обещания за по-ниски локални налози, да не разчитат на бюджетни дотации, ако закъсат с финансите. След него и Горанов обясни ситуацията: " Местните налози в България са извънредно ниски. Тук прибавяме и ниските данъчни оценки. Няма как в едно обитаемо място с няколко километра улична мрежа, тротоари и градски площад със 100 000 доходи да ги поддържаш и развиваш. "

Последваха разнородни реакции -

 

от безмълвие и козируване до опозиция и критики

 

В Габрово например кметицата от ГЕРБ предложи по-високи ставки за колите и постройките незабавно след балотажа. Новият пловдивски градоначалник Здравко Димитров пък потегли против директивата и обяви, че ще смъква налог МПС.

Колкото и да наподобява спорна, картинката се повтаря. Борисов спусна същите наставления и преди 4 години, отново тъкмо след локалния избор. " Трябва да престанете с популизма. Той е доста прекрасен, само че в края на краищата ние имаме големи отговорности да плащаме за новите провокации като защитата, нови уреди, самолети и така нататък Искам доста съществено да си мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще желая всеки от вас да каже какъв брой е събрал от локални налози и такси и какви ограничения за финансова дисциплинираност е подхванал. Трябва безспорна готовност от страна и общини да си съберем налозите ", назидаваше министър председателят.

Тогава някои общински препоръки подвигнаха някои локални данъци, други започнаха понижения, трети пасуваха и резервираха статуквото. Сега евентуално ще забележим същата картина. Така че недейте да се плашите - всеобщо и залпово качване на ставки няма да има. А ръководещите разиграват

 

следващо театро за политическа приложимост

   

Предупрежденията на Борисов и Горанов са добре пресметнати и грижливо прицелени. В момента върви огромното наместване на парите на държавата за следващата година. Бюджет 2020 към този момент се разисква в Народното събрание и всеки, в това число и общинските управи, ще се опита да придърпа по-голям къс към себе си. Кметове и локални партийни водачи към този момент вият опашки пред кабинетите на премиера и основния ковчежник на страната, с цел да изкрънкат повече пари за следващата година.

Ясно е, че

 

няма по какъв начин да се угоди на всекиго

 

Затова Борисов се обръща и към сини, и към червени - не гледайте към хазната, оправяйте се сами. А когато завалят недоволства, примерно от Българска социалистическа партия, че ГЕРБ репресира червени общини и не им дава пари, министър председателят ще рече - аз нали предупредих никой да не разчита на бюджетни инжекции, нали кметовете да вдигнат налози, в случай че имат финансова потребност. Разбира се, лоялните ще бъдат възнаградени. Живот, здраве и бюджетен остатък да има, ще се намерят и пари за значими общински каузи - и за археологически разкопки, и за ясли и детски градини, и за лечебни заведения, и за саниране, и за спортни зали.

Зад посланията на Борисов се крие отвращение за вдишване на отговорност. 

 

Ние налози няма да подвигаме,

 

това сме го написали и в управническата стратегия, ако локалната власт желае повече пари, тя да подвига ставки, споделя главата на държавното управление. Той избира други да отнасят националното неодобрение. Включително и любимката му Йорданка Фандъкова. " Прагматичният кмет, изключително на София, колкото и непопулярно да е, само че камините, старите коли, минаването през центъра, всичко това би трябвало да се взема решение, не може без налози. И аз желая да съм добър, желая да няма налози, само че хазната би трябвало да се цялостни, с цел да има за пенсионери, учители, военни ", разясни Борисов преди дни. Фандъкова е известна с това, че постоянно почтително извършва заръките на шефа си. През 2015 година след локалните избори министър председателят на висок глас разгласи, че е срамотия билетчето за метрото да коства единствено левче. И кметството се поправи - под дъжд от рецензии подвигна цената на градския превоз. Сега повишения на локални налози в столицата не са обявени, само че занапред ще чуем какво мисли новият шарен общински съвет.  

Голямата неволя в България е, че локалните управляващи разчитат само на имуществени налози и мощно зависят от бюджетните субсидии. Навсякъде в Европейски Съюз общините получават и подоходни налози. У нас от дълго време се говори, че страната би трябвало да отстъпва част от данъка върху приходите. Но единствено се приказва. През далечната 2007 г. Бойко Борисов настояваше държавното управление да споделя с общините половината от събраните на тяхна територия подоходни налози. Но тогава той беше кмет. Сега е министър председател и хока кметовете да не хленчат за пари от държавния бюджет, а сами да се оправят с финансите. През 2015 г.  Бойко Борисов показваше подготвеност да обсъжда повече финансова автономия на общините. Дори оферираше нулеви данъчни ставки за дребните обитаеми места - с цел да притеглят вложители. " Който желае да отиде на село, да развива бизнес, няма да заплаща. На жълтите павета няма по какъв начин да е същото ", разсъждаваше министър председателят. Сериозна полемика така и не последва.

Самите общини от години стартират всякакви хрумвания за обезпечаване на повече свежи пари на бюджетите им, сред които въвеждане на аграрен налог върху ниви, лозя, градини, ливади, както и индексиране на данъчните оценки на постройките всяка година с % на инфлацията. Но в локалната власт са тарикати - не желаят да се нагърбват с непопулярни ограничения, избират държавното управление и депутатите да взимат решенията, които бъркат в джоба на данъкоплатците. Но и Борисов не е вчерашен. Той също държи да е добър и бял в очите на народа, затова връща паса на кметовете - в случай че желаят повече пари, да си вдигнат сами приходите с по-високи налози, като разяснят на електората, че всичко е за негово положително.

 

Има ли площад за повече пари?

 

Общинските бюджети разчитат на 7 местни налога, само че единствено два от тях носят основни доходи - налог здания и налог МПС. Друг стабилен приходоизточник е таксата боклук. Тя е истинска мина - в двата смисъла на думата. Може да е златен рудник, в случай че се ползва правилото " замърсителят заплаща " и таксата зависи от количеството отпадък. Но тук е заровен и експлозивът - в случай че меренето се вкара, третирането на битовите боклуци ще нарастне неимоверно и жителите ще настръхнат против ръководещите. Точно затова промяната в таксуването на боклука е като легендите - носи се от уста на уста, от година на година, само че никой не я е виждал.

И по този начин, какво да чакаме след новите остарели апели на Бойко Борисов? Някои общини ще вдигнат налози, други няма. Някои ще смъкват ставки, други ще пасуват. Нищо революционно няма да се случи. Отсега е ясно, че доколкото ще има покачвания, те ще станат в идващите месеци. Редовните изследвания на ИПИ от 2012 г. насам демонстрират ясни трендове - в първата година тъкмо след локалните избори общинските управи са най-склонни да вдигат налози и такси за повече доходи и повече независимост в вложенията и харчовете. Към края на мандата всички се снишават. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР