След като по-рано днес Конституционният съд определи президентския указ от

...
След като по-рано днес Конституционният съд определи президентския указ от
Коментари Харесай

Реакциите във Фейсбук на решението на КС за канадското гражданство на Кирил Петков |

След като по-рано през днешния ден Конституционният съд дефинира президентския декрет от 10 май, с който Румен Радев назначи Кирил Петков за министър на стопанската система в първото служебно държавно управление, за, Фейсбук се извърши с отзиви по проблема. Мненията варират от единодушие с решението на Конституционен съд до цялостна поддръжка за Кирил Петков и партията му: 

Павел Павлов

" Някой да изясни на Кирил Петков, че в случай че подаде молба за бракоразвод, не е разведен от момента, в който е подал самата молба, а чак откакто съдът даде благословията си. "

Борис Станимиров

" Конституционният съд се назовава съд, само че не е съд.
В него няма развой, няма страни по дело, няма състезаващи се прокурор и юрист и няма по какъв начин да те изслуша и да от-СЪД-и дали си прав.
Конституционният съд само ТЪЛКУВА Конституцията и прецЕня (не можах да се сдържа) дали един закон, декрет, разпоредба и така нататък подхожда или опонира на Конституцията. Да, или Не. Толкоз.
Искането на Кирил Петков да бъде изслушан от Конституционен съд като страна по производството демонстрира тежко, цялостно непознаване на базовото държавно устройство на Република България.
Все едно мома да отиде в кметството на Козлодуй... Нарича се съд, само че не е съд, не съди и не издава присъди. Тълкува и издава тълкувателно решение.
Вината за тази срамна излагация не е на Кирил Петков, а на правния му екип. "

Николай Паунов

" Решението на Конституционния съд за канадското поданство бе изцяло предстоящо и разумно. Аз почитам презумпцията за невиновност и допусках, че индивидът може и да не е бил напълно наясно с процедурите по преустановяване на поданството - предприемач е в последна сметка - силата му е от 2 лева да направи 20. Днес обаче прочетох позицията му по отношение на решението на Конституционен съд и нелепостите му за суверенитета на България, който сме губели поради неговия проблем, и към този момент нямам никакви подозрения, че става въпрос за изпечен шмекер, в което скоро ще се убедим на личен... тил. "

Костадин Петков

" Виждам с каква наслада от някои среди и субекти се приема решението на Конституционния съд.
Предвид неналичието на какъвто и да е различен аргумент, тази мантра ще се размята като развратница за миене преди, а и след изборите.
Готовите трудове влязоха в приложимост, ОК това е обикновено. Омраза, ползи и злоба слети в едно.
Животът за миналите 65 години ме е научил на едно - не институции, а той самият дава крайната оценка за едно или друго събитие.
Никой не може да отнеме обстоятелството, че Кирил самичък и със своите качества е приключил влиятелни учебни заведения, основал е прелестно семейство и е управлявал сполучлив бизнес. Че научи стотици студенти по какъв начин се твори новаторска и конкурентна стопанска система.
Че той е единственият българин отказал се от канадско поданство, с цел да се се върне при своята татковина майка - България.
Затова той има моето и на стотици хиляди други българи, почитание и оценка.
Успех Кирчо!!! "

Момчил Миков

" Решенията на съда не се разясняват. Изпълняват се.
Но имам една неприятно вест за Борисов:
- Твоя братиньо и хората му не оказват помощ на ГЕРБ и Движение за права и свободи за изборите. Помагат на Продължаваме Промяната.
Да си знаете! "

Мариета Иванова

" Е, след този PR от страна на Конституционен съд в интерес на Кирил Петков, към този момент съм сигурна, че ПП Продължаваме Промяната има действителен късмет да е 1- ва политическа мощ на 14.11.
ДБ❤ ще имаме цифров и съответен сътрудник в 47 Народно събрание! "

Тодор Беленски

" Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначението на Кирил Петков за министър на стопанската система в първото служебно държавно управление на Стефан Янев, е противоконституционен.
Това е решението на Конституционният съд и то не може да бъде друго. Съдът изхожда от обстоятелствата, че Петков престава да е канадски жител от 20 август, т.е. към датата 10 май той е бил с двойно поданство, макар че е заявил собственоръчно, че има единствено българско.
Гафът е сериозен и не трябва да се подценява с лека ръка. В интерес на истината през последните две години, а и по-назад във времето, са се случвали и много по-притеснителни за обществото неща. Но президентът да не съблюдава главният закон в страната е проблем. Познавате ме добре и сте наясно, че не мога да бъда упрекнат в благосклонности към ГЕРБ. Но тук Радев и Петков стъпиха изкривено.
Още по-притеснителни са реакциите на двамата. Радев безусловно се скри и отхвърли да разяснява. Точно както направи и с античовешките ограничавания за зелените документи. Кирил пък пусна авансово квалифицирано безочливо и претенциозно изявление. Съдя за предварителната подготовка по скоростта на стартирането на позицията.
Просто нямах избор, написа господин Петков. Съжалявам, само че това не е правилно. Уважавам поемането на отговорност да свършиш избрана работа, само че да кажеш, че " оправянето на страната " би трябвало да стане през днешния ден, тъй като на следващия ден ще е късно, към този момент ми е много пресилено.
Да кажеш, че през днешния ден България е изгубила парченце от своя суверенитет, поради това решение, е напряко безочливост. Това не е вярното държание към този миг. Когато си позволил неточност, мъжка постъпка е да го отчетеш и признаеш. Да обясниш, само че не и да нападаш.
Не е да искаш Конституционен съд да направи ново неверно решение, в случай че това е направено за Пеевски. Можеш да посочиш двоен стандарт, само че не и в този звук.
Господин Петков би трябвало да отговори и на още един доста значим въпрос. За къде бърза толкоз, че не минава по каналния ред и с политическия си план. И в случай че имам опция - ще му го задам. Независимо кого харесвате е редно да се каже, че всички сме длъжни да се съобразяваме на първо място с главния закон на България, а не със мощните на деня и персоналните си благосклонности. Това е моята кардинална позиция! "

Тихомир Чергов

" Когато 2009 народът единомислещо избра Бойко, доста хора си затвориха очите за това, че е " някогашна " мутра и сикаджия, че " триумфите " му като кмет на София бяха чист популизъм и реклама, че нямаше нужните квалификации и обучение за подобен пост. Затвориха си очите, тъй като Бойко беше " с твърда ръка ", " съдбоносен ", " носеше ред и правда ", " щеше да се пребори с корупцията и задкулисието на Тройната коалиция ".
Сега още веднъж доста хора си затварят очитге за това, че Кирил Петков е систематичен измамник и популист, който не зачита закони и правила. Затварят си ги, тъй като е " ерудиран ", " високо просветен ", " идва от чужбина да ни избави ", " ще се пребори с корупцията и задкулисието на ГЕРБ ".
Айде един път да се опитваме да предвидим " тренда ", а не да вървим след него. За 30 години толкоз не се научихме да гледаме фундаменталните поведенчески и личностни характерности, които най-добре могат да плануват какво може да чакаме от един предстоящ политик, вместо това все се прехласваме по някакви повърхностни и лесни за актьорска реплика черти ( " харизматичен е ", " има твърда ръка ", " учил е в Харвард ", " беше доста готин и неустрашим с кожения шлифер на мястото на престъплението " ). "

Емил Соколов

" Нека си напомним какво свърши за три месеца `канадският гражданин` Кирил Петков като Министър на стопанската система:
- Разкри, че ББР е раздала над 1 милиард лв. на 8 компании
- Смени борда на ББР. Членовете на борда към този момент не получват заплати по 300,000 лв. на година
- Въведе механизъм, който не разрешава на ББР да раздава заеми по 100 милиона на една компания. Банката ще оказва помощ на дребните и междинни бизнеси - това, за което беше основана
- Обяви в Народното събрание, че се чака ББР да е 250 милиона на загуба и взе ограничения да подсигурява ликвидността и стабилността на банката
- Направи промени в управлението на Българската организация за вложения, с цел да насърчи бързото развиване на българската стопанска система
- Спря ремонтирането на язовири на цена от 3 до 5 пъти над пазарната
- Започна промени в Държавна консолидационна компания (ДКК), с цел да спре източването на държавни пари. На първо време усили борда на шефовете от 5 на 9, с цел да противодейства на назначенията на ГЕРБ. Крайната цел е закриване на ДКК и преразпределяне на сдруженията към съответните министерства
- Стартира инспекция в държавните фабрики за оръжия и усили финансовия надзор в тях
- Финализира договорка за 140 милиона за построяването на цех за електрически автомобили в Ловеч
- Даде началото на инциатива вследствие на която в България са получени 602 писма от непознати компании, свързани с готовност и интерес към вложения
- Връчи три сертифика за вложения Клас А на стойност 54 милиона единствено през юли
- Преговаря с фирмите Бош и Шимано за разширение на производствата им в България
- Постави първите стъпки за основаване на иновационен хъб и ръб от най-известните българи в света. В него ще влязат най-успешните българи по света в разнообразни сфери. Например доктор Райна Фичорова от Харвард, икономистът Илиян Михов от INSEAD, имаме международни имена в IT сферата, учени от университета в Стратфорд
Според Конституционен съд Кирил Петков не е българин, а канадец. Ясно е какво цели да реализира офанзивата против него - да се отхвърли постигнатото през тези три месеца, което изобщо не е малко. "

Димитър Аврамов

" Как " продължава смяната " и каква смяна въобще прави Кирил Петков, в случай че нарушава конституцията? Че това потвърдено го могат и ГЕРБ... да вземем за пример посредством опитите през годините да трансформират закона за специфичните разследващи средства! Разсъждения във връзка решението на Конституцонния съд, оповестени от господин Петков под афиш с надпис " Аз съм Кирил Петков и не ме е боязън ", са първо несъответстващи и второ нахални! Безумно е изказванието " Днес България загуби парченце от своя суверенитет! " България не е изгубила нищо, тъй като Кирил Петков не схваща Конституцията на страната! Какво значение има дали те е боязън, в случай че си не разбираш? Добре, че господин Пеков не е електротехник. Представете си, че е беше подобен и е претрупан със задачата да оправи дадена електроинсталация... и вследствие на подобен метод към работата някой го разстресе тока? Кой би бил " отговорен " тогава... законодателят ли? "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР