След като по инициатива на министъра на икономиката на България,

...
След като по инициатива на министъра на икономиката на България,
Коментари Харесай

Индийският бизнес отваря врати за България

След като по самодейност на министъра на стопанската система на България, Емил Караниколов, провежда българо–индийски бизнес конгрес в България, Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия подписа и меморандум за съгласие с Федерацията на индийските търговски и индустриални камари.

Встъпителни слова към гостите насочи и.д изпълнителният шеф на ИАНМСП, доктор Александър Минев. „ Въпреки, позитивната наклонност на повишаване на стокообмена сред двете страни, имам вяра, че страната ни има стопански капацитет, който може да се доразвие взаимно с Индия. Редица са сферите в които български компании осъществят своята продукция и услуги в Индия, която е измежду водещите търговски сътрудници на Европейски Съюз, само че страната ни има какво още да предложи в границите на двустранната търговия. На това се дължи и убеждението, че актуалният конгрес ще се трансформира в платформа за в допълнение информиране на компаниите от „ двете страни “ от първа ръка и ще насърчи и ще реализира двустранни бизнес връзки в посока на позитивна икономическа реализация.Точно това е задачата и на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия - да осведоми, да предизвиква и да бъде приближен сътрудник в релизацията на комерсиалните връзки и развиването на дребния и междинен бизнес в страната.„ – съобщи доктор Минев.

Форумът бе публично открит от заместник-министъра на стопанската система, Лъчезар Борисов, а ръководителят на индийската бизнес делегация – Кесав С Кумар приветства представителите на бизнеса от двете страни. Българо –индийският бизнес конгрес продължи през целия ден на 05.09.2018г и приключи с публична вечеря в Резиденция Бояна, дадена от Президентството на Република България.

Над 250 бе броят на представителите на български компании и съвсем 70 от индийска страна. Освен бизнес делегацията, присъединяване в събитието взе президентът на Индия, Рам Натх Ковинд, който и на държавно посещаване у нас в интервала 4-6 септември. Президентът Румен Радев и президентът на Индия направиха послание към представителите на деловите среди от двете страни и закриха бизнес форума.

Ползотворни двустранни бизнес срещи, определяне на директни контакти и подписване на няколко търговски контракта е резултатът от българо-индийския бизнес конгрес, както и запознаване със спецификата и опциите на пазара и търсене на нови форми за взаимноизгодно съдействие.

Фокуса на представителите на бизнеса от Индия бе ориентиран както към огромните компании, в това число и интернационалните банки, опериращи в България, по този начин и към бранша на дребните и междинни предприятия. Основните ползи за развиване на двустранните стопански връзки от индийска страна баха съсредоточени към туризма, фермерството, ИТ технологиите, нововъведенията и преработката на храни.

Участие във форума взеха и Левон Хампарцумян, заместник-председател на Индийско-българската бизнес камара, Николай Димитров, изпълнителен шеф Българска банка за развиване, Вишамбхар Саран, почетен консул на България в Калкута, проф. Кирил Стойчев, основен секретар на Сдружение “Българска отбранителна индустрия”, Ивайло Петков, шеф в Министерство на туризма и други.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР