След като отвори първия по рода си Маутай център в

...
След като отвори първия по рода си Маутай център в
Коментари Харесай

Китайски пиеси за първи път на български - slava.bg

След като отвори първия по рода си Маутай център в София, напитката на дипломацията в Китай, поддържа първото книжно издание на именитите “Буря” и “Чайна” от доайените на китайския спектакъл на 20-ти век Цао Ю и Лао Шъ.

Книгата ще бъде първият по рода си том с китайски пиеси, оповестен на български език. Той е формиран за да показа два от най-важните мостри от актуалната китайска класическа драма - „ Гръмотевична стихия “ от Чао Ю и „ Чайна къща “ от Лао Ше. Другата цел на издателите е да показа колорита на феномена „ говорима драма “, посредством няколко съпътстващи текста, особено написани за книгата. Авторите на тези текстове, проф. Д-р Гонг Баоронг, проф. доктор Уанг Юли и проф. доктор Пен Тао, са значими китайски откриватели, поканени да допринесат за това начинание от българския академик, който е съставил книгата и е неин редактор, проф. Д-р Калина Стефанова.

Книгата включва и текстове за традицията на китайските улични разказвачи и преплитането на тази традиция в модела на западната драматургия на проф. доктор Ю Джианкун и текст за акомодациите на двете пиеси на екран от проф. доктор Лий Вей. Изданието ще бъде първата от цяла поредност за китайската просвета, стопанска система, история и литература, наречена ВИЖ КИТАЙ.

Планът е да се показват повече театрални пиеси, показани в поредицата, в това число обичайни класики, като „ Павилионът на божурите” и „ Западната камера”, както и модерни пиеси и книги за китайския обичаен спектакъл. Амбицията на съставителите е да има задоволително театрални книги от поредицата, тъй че те да се трансфорат в основа за бъдеща нова дисциплинираност, която да се преподава в Националната академия за театрално и кино изкуство в София, България, отдадена на китайския спектакъл.

Всяка година ще бъде проведен и фестивал на китайския спектакъл в разнообразни градове в България, в партньорство с Китайския културен център в София. Премиерата на книгата ще се състои на 22-и януари, сряда, от 18.30 часа в Китайски културен център в София на ул. „ Г.С. Раковски” 77.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР